БСП отказа да включи в дневния ред на последния си пленум въпроса за отмяна на санкциите срещу Русия. Предложението бе на соцорганизацията от Пловдив-област. Хората на Георги Гергов настояха пленумът на партията да включи темата в дневния ред на заседанието.

Предложението им беше БСП да стартира всенародна подписка за отмяна на санкциите срещу Русия и да я връчи по време на европредседателството, за да стане приоритет на нашето домакинство от 1 януари догодина, научи Канал 3.

Соцлидерът Корнелия Нинова обаче отклонила искането въпросът да се обсъжда сега. Изтъкнала, че е достатъчно сериозен и изисква дискусия на отделен пленум, какъвто обещала.

По време на гласуването 36 социалисти са подкрепили идеята за всенародната подписка за отмяна на санкциите, но 60 са се въздържали. Двама пък гласували против.

Русофилите сред социалистите смятат, че с обещанието на ръководството санкциите срещу Русия да бъдат разгледани на следващо заседание на Националния съвет, Корнелия Нинова отлага въпроса за незнайно кога.

Според инициаторите дори и да се приеме решението през декември, то вече няма да има време за събиране на подписи за старта на председателството и да се лобира това да бъде приоритет на нашето домакинство.

Недоволни от отказа на ръководството БСП да се застъпи за Русия смятат, че това не е случайно и навързват отпадането на точката за санкциите срещу Москва с друга случка от последните седмици. Говори се, че соцлидерката е спряла трима леви депутати да заминат на форум в Крим, където са били поканени.

Покани за участие в «Международната конференция на приятелите на Крим» от 5 до 9 ноември са имали народните представители от «БСП за България» Елена Йончева, Иво Христов и Тома Томов, които са потвърдили участието си. Организаторите останали безкрайно учудени, когато тримата не се появили на събитието, в което участвали над 200 представители на държави от целия свят, включително от Великобритания и Италия.

Сред социалистите се говори, че Нинова не ги е пуснала в Крим, за да не бъде засипана парламентарната група с упреци, че загърбва евроатлантизма.

В същото време на форума е имало трима представители на управляващите от «Атака», сред които депутатката Маргарита Николова, националния координатор на партията Светлозар Лазаров и международния секретар на партията Христо Маринов.

В българската делегация са били още кметът на Хисаря и проф. Ваня Добрева, която е член на НС на БСП и зам.-председател на градската организация в София.

Добрева обаче получила благословията на председателя на столичната соцорганизация Калоян Паргов да замине за Крим. Домакините поканили най-много участници в конференцията именно от държавите, които имат свои малцинства на полуострова.

Канал 3

Тагове: ; ; ;