«Три години след скандала около 50-те милиарда долара, похарчени за Олимпиадата през 2014 година, три години след анексията на Крим, виждаме, че президентът Путин все пак изпълни обещанието си и превърна Сочи в курорт за всички сезони», пише Дейвид Филипов за The Washington Post.

Сочи традиционно се счита за най-популярния в Русия летен курорт, но преди Олимпиадата той не се ползваше с популярност като място за зимен отдих.

«По-рано това беше летен курорт. Сезонът свършваше през октомври, а след това трябваше да се чака следващата година, за да се върнат топлите дни, — отбеляза ръководителят на Езиковия център на Гимназия Номер 8 Андрей Пономаренко. — Сега ние наистина преминахме към режим за всички сезони».

Според градските чиновници, през 2017 година в Сочи са пристигнали 6.5 млн туристи.

Между сезоните в града се провеждат стотици мероприятия, включително «Формула-1», певчески конкурси, фестивали и конференции, разказва Сергей Доморат, ръководител на сочинското Управление по курортите.

В неотдавна откритото казино тези дни се състоял турнир по покер.

На стадиона «Фишт», на който се проведе церемонията по откриването и закриването на зимната Олимпиада, ще се проведат няколко мача от планирания за следващата година световен шампионат по футбол.

Според Доморат, за миналата година сферата, свързана с курортната дейност, е донесла на регионалния бюджет данъци в размер на 55 млн долар

«Разходите за олимпийското строителство се оправдаха», отбеляза чиновникът.

Когато Олимпиадата завърши, ръстът на туризма не последва веднага, пише Филипов.

Но икономическата криза, тероризмът в Египет и влошените отношения с Турция заставиха много руснаци да се откажат от пътуване зад граница в полза на Сочи.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.washingtonpost.com/world/europe/that-sochi-olympic-boondoggle-russians-say-all-the-investment-is-paying-off/2017/11/13/65014bd0-b82c-11e7-9b93-b97043e57a22_story.html?utm_term=.d0ca22514eeb

 

Тагове: ; ; ;