Общинските служби и местните фирми на остров Лесбос започнаха стачка днес след призив на кмета Спирос Галинос в знак на протест срещу ужасните условия в бежанските лагери на гръцкия остров, съобщи ДПА. Неколкостотин жители протестираха на улиците, носейки плакати, на които пишеше: «Облекчете нашия остров. Хората живеят в мизерия».
Галинос предупреди, че Лесбос не трябва да се превръща в отворен затвор и призова за незабавно прехвърляне на бежанците в континенталната част на Гърция. Той посочи, че  8 000 бежанци и мигранти в столицата на острова Митилини са наблъскани в лагер, който е планиран за една трета от този брой.
Хората чакат молбите им за убежище да бъдат обработени и случай на позитивен отговор — да бъдат преместени в друга страна от ЕС. Тези, чиито молби бъдат отхвърлени, ще бъдат върнати обратно. Процесът обаче е болезнено бавен и хората стоят блокирани в продължение на много месеци  като всеки ден пристигат нови, влошавайки ситуацията. Редовно избухват сбивания за пространство и храна, според местните медии.
/Светла Митева/бта

Тагове: ; ; ;