Главата на Евросовета и бившият премиер на Полша Доналд Туск изрази безпокойството си по повод политиката на управляващата партия на страната «Право и справедливост» по отношение на Украйна.

Пункт пропуска Корчевая-Краковец на украинско-польской границе. Архивное фото
«Внимание! Остър спор с Украйна, изолация в Евросъюза, загърбване на върховенството на закона и независимостта на съда, натиск върху недържавния сектор и свободните СМИ — прилича на стратегията на КРЕМЪЛ», написа Туск в своя Twitter.
В последно време отношенията между Киев и Варшава се изостриха по повод разногласия на историческа база.
Полша осъжда Украйна за героизирането на Организацията на украинските националисти — Украинската въстаническа армия и забраната за ексхумацията на останките на полските жертви от военните конфликти.
Указательная стела на венгерском языке в Закарпатье. Архивное фото
Главата на полското МВнР Витолд Ващиковский заяви, че позицията на Киев по редица исторически въпроси ще доведе до реални проблеми с европейските партньори, на свой ред с Унгария и Румъния.
Освен  това, напрежението между двете страни се предизвиква и от разрушаването на паметниците на загиналите по време на Втората световна война.
В началото на ноември Варшава заяви за отказа си да пусне в страната украинци с антиполски възгледи.

В черният списък попаднаха секретарят на държавната междуведомствена комисия на Украйна Святослав Шеремет и главата на Института за национална памет на Украйна Владимир Вятрович.

Киев заяви, че подобни решения противоречат на споразуменията между двете страни.

Журналистът от  ИА REGNUM Станислав Стремидловский в ефира на програма «На Самом Деле» на агенция News Front; водещ — Сергей Веселовский.

«Един и същ симптом може да бъде признак на различни болести. Това, че сега Полша повдига активно въпроса за историческата памет — това е инструмент. Но те говорят в много отношения това, което активно започва да разбира Варшава. В мен се създава впечатлението, че Варшава ще престане да разглежда Украйна като вероятен партньор», каза той.
Вицеконсулът на Полша Марек Запур заяви, че «Украйна е окупирала Крим и Донбас».
Той добави, че украинска държава през 1918 година не е имало.
Това той е казал по време на кръглата маса в краеведческия музей на град Ровно.
Ето това написа завеждащият отдел в Ровенския краеведчески музей Игор Марчук на страницата си във Фейсбук.

Той уточни, че инцидентът се е случил по време на кръглата маса на тема «Волинският експеримент на Хенрик Юзевски: път към полско-украинското примирие в междувоенния период».

Украинските участници са заявили, че Полша е завзела част от Украиската народна република през 1919—1920 годах.

«В отговор вицеконсулът стана и заяви, че украинска държава в това време не е съществувала. Лвов — това е полски град и днес може да се твърди, че Украйна по подобен начин е окупирала Крим и Донбас», написа Марчук.

По-рано президентът на Полша Анджей Дуда призова укаринския лидер Петро Порошенко да не назначава хора с антиполски и националистически възгледи на важни политически длъжности в Украйна.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;