Министърът на отбраната на Испания стана жертва на двамата известни пранкери, които я убедиха, че бившият глава на Каталуия Карлес Пучдемон е агенj на руските спецслwжби по прякор Чиполино, съобщава британският таблоид  Daily Mail.

Както припомня изданието, преди две години руснаците Алексей Столяров и Владимир Кузнецов, по-известни като Лексус и Вован, позвъниха на сър Елтън Джон и го накараха да мисли, че той говори за правата на сексуалните малцинства с Владимир Путин.

Този път в неловко положени се оказа Мария Долорес де Коспедал, която очевидно повярвала, че разговоря с министъра на отбраната на Латвия, отбелязва изданието.

Пранкерът Столяреов й казал, че Пучдемон, който може да бъде екстрадиран от Белгия в Испания и за 30 години да бъде хвърлен в затвора за организирането на метеж, вече отдавна работи за руското разузнаване.

Когато пранкерът добавил, че фактически 50 % от руските туристи, посещаващи Каталуни, също сътрудничат на руските спецслужби, министърът на отбраната на Испания била шокирана и потресено повторила цифрата преди да продължи разговора, се съобщава в статията.

Малия Долорес де Коспедал обещала да предаде получената информация на премиера на Испания.

В даден момент от разговора, станал достояние на обществеността и подхванат от испанските издания, лавийският й колега й предложил да изпрати своята в армия в Барселона.

Мария Долорес де Коспедал отговорила, че ще съобщи за работата на Пучдемон за руските спецслужби на премиера, поинтересувала се отдавна ли знае събеседникът й за връзките на екс-главата на Каталуния с руското разузнаване

След това тя добавила:
«Считам, че ние контролираме ситуацията, защото лъжата на Пучдемон и неговите съюзници е разобличена в Европа, но е важно да се разбере цялата истина».

По-късно Долорес де Коспедал написала в Туитър съобщение, в което твърдяла, че е заподозряла за лъжата на позвънилите й хулигани.

Тя написала, че това бил много странен разговор. Помолила събеседниците си да говорят на английски, но те не поискали.

«Сега знам, че това са били руснаци», твърди министърът на отбраната на Испания.

Испанските ползватели на социалните мрежи реагираха много емоционално на това:

«И това ми било глава на испанската армия!!!»

«С такъв министър на отбраната и министър на външните работи на Испания утвърждаването на независима Каталунска република е само въпрос на време», пишат ползвателите.

Превод и редакция: Петя Паликрушева-Иванова

 

Източник: http://www.dailymail.co.uk/news/article-5095501/Russian-pranksters-claim-Catelonia-s-president-spy.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;