Администрацията на Тръмп се опитва да поправи договора за контрол над ядреното въоръжение, който Русия «нарушава в продължение на няколко години».

За да се противопостави на «нарушенията» на Москва, Вашингтон планира да започне разработката на собствени «нарушаващи договора» ракети, пише Джош Рогин за The Washington Post.

Според него, от 2012 година американското правителство е знаело, че Русия «нарушава» договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие.

Това двустранно споразумение забранява изграждането, изпитанието и разполагането на ракети или системи за доставка, имащи радиус на действие от 500 до 5500 км.

Републиканците в конгреса призоваха администрацията на Обама «да даде отпор на руснаците».

Затова по време на срещата през ноември миналата година американските чиновници поискаха от руските им колеги да признаят, че изграждат забранените крилати ракети, но руснаците отхвърлиха обвиненията.

През февруари разузнаването на САЩ стигна до извода, че Москва е направила още една крачка напред и е разположила ракети, «които заплашват голяма част от Европа».

Сега екипът на Тръмп се опитва да «се противопостави» на Москва, но този път с помощта на «нов метод за въздействие».

Белият дом подкрепя опитите на конгреса да финансират изследванията и разработката на американска крилата ракети с аналогични характеристики, «за да покажат на руснаците, че не само те могат да играят в тази игра», отбелязва авторът на статията.

Законопроектът за отбранителна политика, който конгресът трябва да приеме през този месец, ще включва разходи в размер на 58 млн долара за «противопоставяне на руските нарушения на договора за РСМД».

Освен всичко останало, парите ще отидат за разработването на нова крилата ракета с наземно базиране.

Разработването на ракети не превръща САЩ в нарушител, отбелязва изданието.

Защото нарушение на договора за РСМД се счита само производството, подчертава Рогин.

Едновременно с това администрацията на Тръмп има намерение да свика поредната Специална контролна комисия.
На този форум американските и руските чиновници ще се опитат да разрешат конфликта, твърди журналистът.
Демократите в конгреса подкрепят опитите на Белия да се запази договора.
Но те се съмняват, че с помощта на разработката на американска версия, «нарушаваща споразумението» за ракетите, може да се постигна желания ефект.
«Знаем, че Русия не спазва договора, но искаме да те останат в него. Против съм да задълбочаваме противопоставянето, разработвайки такова нещо, което може да бъде използване по време на конфликта. Затова не съм сигурен, че това ще помогне», каза сенаторът Бен Кардин.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
 Източник: https://www.washingtonpost.com/news/josh-rogin/wp/2017/11/16/russia-has-deployed-a-banned-nuclear-missile-now-the-u-s-threatens-to-build-one/?utm_term=.1bb563649375

Тагове: ; ; ; ;