18 ноември 2017- Нюз Фронт.

Военните поражения, които търпят бойците на ИДИЛ в Ирак и Сирия, карат джихадистите да сменят тактиката и дислокацията. В обозримо бъдеще базата на терористите може да се премести в Афганистан, където властите отдавна не се справят с радикалите.

Афганистан отново може да се превърна в гореща военна точка.

» Държавните власти и противниците им от движението » Талибан»* нямат ресурси за да се справят с ИДИЛ*.

Привържениците на «халифата» са си осигурили контрол над каналите свързани с наркотрафика и контрабанда, в отделни части на страната, за това са икономически неуязвими.

В обозрима перспектива афганистанският клон на ИДИЛ* изглежда стабилен.

И именно към него могат да се присъединят някои от разбитите клетки на джихадисти в Сирия и Ирак», — коментира експертът Григорий Лукянов в анализ за РИА Новости.

 

Заедно с афганистанският сценарий, предполагащ миграцията на терористите на Изток, съществува и друг вариант за развитие на събитията. Привържениците на ИДИЛ могат да тръгнат и на Запад за да извършат последния в историята на организацията си голям терористичен атентат.

През ноември 2017 година информационните ресурси на групировката излязоха с конкретни заплахи към Римо-католическата църква, обещавайки да я атакуват. Посочиха даже мястото на нанасяне на удара- Ватикана.

 

 

 

 

 

 

Ислямистките групировки действително много често избират знакови места и дати за извършване на атаките, и такава своеобразна джихадистка символика не е за пренебрегване. Престъпниците оставят послание за публиката.

 

 

Ако разгледаме част от черната хронология:

През 2016 година атентатът  в Берлин се случи на коледния базар в предверието на Рождество Христово.

Същата година ислямист извърши масово убийство в Денят на независимостта на Франция.

През 2015 година атентатът беше избран на говореща дата- така нареченият петък 13 през ноември.

Според мнението на Григорий Лукьянов, експерт и преподавател в Националния изследователски университет на Москва, в обозримо бъдеще голям атентат е малковероятно да се случи, или би могъл да се случи там където най малко очакваме. Опасността може да дойде от неочаквана страна.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;