Десетки хиляди онкоболни, които разчита на лекарства от лечебните заведения в страната, са заплашени да останат без лекарства следващата година заради игрите на фармацевтичния бос Огнян Донев, пише Монитор.

Причината е, че дистрибуторската му фирма „Софарма трейдинг“ е внесла жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу електронния търг, с който трябваше да бъдат определени доставчиците на онкомедикаменти за болниците за 2018 г и за 2019 г..

Той беше насрочен със заповед от 25 октомври 2017 г. на предния министър на здравеопазването Николай Петров, но в момента е замразен от новия – Кирил Ананиев, заради подадената от Донев жалба.

Причината е, че по закон, ако има обжалване срещу решение за провеждане на търг, то конкурсът се спира от датата на внасянето на иска до излизането на определението на КЗК. Искът е внесен на 10 ноември 2017 г. и към момента е оставен от КЗК без движение, тъй като в него са допуснати редица грешки.

Така от комисията са дали срок на „Софарма трейдинг“ да ги поправи. Но въпреки това, макар да не е даден ход на жалбата, самото й внасяне е било достатъчно, за да се блокира конкурсът, който е за 1,2 млн. лева и е за зареждане с лекарства на всички държавни и общински болници, а при тяхно желание – и на частни.

Причината олигархът да атакува е-търга е прозаична – именно благодарение на централизирането на доставките за болниците и на въвеждането на електронен търг, при който в реално време се гледа кой какви оферти дава, се очакваше да бъде секната далаверата на Донев от скъпоструващи лекарства.

Не е тайна, че олигархът беше основният потърпевш от решението търговете за лекарствата да се правят не поотделно от всяка болница, а централизирано. Допреди да бъде взето това решение дистрибуторската му фирма буквално беше окупирала доставките в по-голямата част от лечебните заведения, въпреки че цените, на които продаваше, далеч не бяха най-ниските предлагани. На някои места дори бяха над праговете, на които се продават медикаментите от позитивния списък. Достатъчно показателно е, че прогнозните изчисления сочеха, че медикаментите, доставяни на лечебните заведения след електронния търг, ще поевтинеят между 10 и 20 процента.

Идеята е фирмите да вписват директно в е-платформа офертите си, като по време на провеждането му могат да променят цените си. Според финансисти от Министерството на здравеопазването по този начин ще се постигне прозрачност, ще се сложи край на договарянията на тъмно и комисионните, давани под масата.

Жалбата, подадена в КЗК от фирмата на скандалния Огнян Донев, е вторият опит търгът да бъде спрян.

За пръв път беше направен опит за реализирането му през 2016 г. от бившия здравен министър Петър Москов, но тогава беше атакуван с жалба в КЗК от две дистрибуторски фирми с мотива, че идеята за електронен търг не е минала на обществено обсъждане.

Е-търгът бе подновен от екипа на бившия здравен министър проф. Николай Петров, като решението този път бе в него да участват само онкологични медикаменти за болнична помощ, предвид сериозния преразход по това перо в бюджета на НЗОК, който към момента възлиза на 5,2 млн. лв. повече от предвиденото. Бюджетът по това перо за цялата 2017-а е 225,5 млн. лева. Прякото договаряне на болниците с доставчиците всъщност беше отменено за известно време през 2012 г., но – пак след жалба на Донев – бе върнато. Оттогава насетне се спира всеки опит за минаване към централизирани доставки.

Вестник „Монитор“ се обърна за коментар към Министерството на здравеопазването, като поиска и мотивите на жалбата от „Софарма трейдинг“ АД. Независимо от обещанието на въпросите да бъде отговорено в писмен вид, до редакционното приключване на броя от пресцентъра не бяха отговорили на запитването.

Новината за опита на Донев за блокира е-търга пък идва броени дни след като стана ясно, че именно чрез „Софарма трейдинг“ той придобива още 19 аптеки част от веригата „Фармастор“. Зелената светлина за сделката беше дадена от КЗК въпреки отрицателните становища на Министерството на здравеопазването, браншовите организации и куп конкурентни аптеки.

В същото време изчисленията сочат, че с този контракт пазарният дял на компанията реално ще достигне около 30 на сто от пазара и от асоциацията на собствениците на аптеки са посочили, че това би позволило на олигарха и ортак на разградския бос Иво Прокопиев и банкера беглец Цветан Василев да диктува цените на медикаментите на пазара.

Във фармацевтичния бизнес на година се въртят около 2,7 млрд. лева.

Тагове: ; ; ; ; ; ;