Официалният представител на НАТО Оана Лингеску заяви, че информацията за неспособността на силите на НАТО бързо да реагират на заплахите не отговарят на действителността.
Според нея, алиансът «е силен както никога».
Тя добави, че именно, благодарение способността да се адаптират в продължение на 70-годишната си история, НАТО е станал най-силният военен блок в света.
«НАТО извършва най-значителното засилване на своята колективна отбрана от момента на края на студената война, включително разполагането на четири многонационални бойни групи в източната част на алианса, в това число в Литва под командването на Германия», отбеляза Лунгеску.
Освен това, алиансът увеличи три пъти броя на силите си за реагиране, в чиято основа е 5-хилядният контингент за свръхбързо реагиране.
По-рано журналист от  Der Spiegel, позовавайки се на секретен доклад на експерти от НАТО написа, че те са признали структурата на алианса за остаряла и неспособна бързо да реагира.
Най-уязвими били страните от Балтика и Скандинавия, които изпитвали «най-голяма заплаха от страна на Русия».
По-рано се съобщи, че бившият премиер на Словакия Ян Черногурски е заявил, че не вижда никаква охранителна функция сред силите на НАТО. Тъкмо обратното, според мнението на политика, САЩ се стремят чрез агресивния военен алианс да въвлекат Братислава в създавания от американците конфликт с Русия.

Безсилието на НАТО словашкия политик вижда в това, че алиансът се е оказал неспособен да се защитава от световния тероризъм и само провокира наплива на мигранти в Европа. Бившият премиер на Словакия заяви още, че страната може да напусне алианса в близките 10 години.

» Алиансът не ни охранява по никакъв начин. Словакия няма конфронтации с нито една държава в света, а членството ни в НАТО въвлича Братислава в изкуствено създаден конфликт с Русия, затова е твърде вероятно в течение на 10 години Словакия да излезе от НАТО»,— заяви политикът в свое интервю.

News Front

Тагове: ; ;