Само през  миналата година минимум 18 държави се били сблъскали с информационната намеса от рода на «руската кампания в социалните мрежи» по време на президентските избори в САЩ, съобщава  The Hill.

До този извод стигнала американската правозащитна организация Freedom House в своя ежегоден отчет за свободата на интернет в различни страни от света, уточнява изданието.

«Мащабно разхвърляне на преднамерено изфабрикувани новинарски материали» по време на предизборната кампания имаше в много страни, такива като Колумбия, Еквадор, Франция, Германия, Италия, Южна Корея и Великобритания, пише The Hill.

«В някои страни, например в САЩ, целта на външната информационна намеса е била да се въздейства върху резултата от изборите, в други политически партии и правителства с тяхна помощ са останали на власт или са укрепили властта си, подчертава американското издание.

В своя ежегоден отчет Freedom House, обаче, не препоръчва «твърде рязко да се реагира на намесата» .

Експертите от американската правозащитна организация считат, че в интерес на свободата на интернет «e по-добре да не се предприемат никакви мерки, отколкото да се блокират и глобяват чуждестранните сайтове», отбелязва The Hill.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://thehill.com/policy/cybersecurity/360233-russia-type-information-campaigns-meddled-with-18-nations-elections-in

Тагове: ; ; ; ; ;