Държавният департамент на САЩ одобри сделката за продажбата на Полша на противоракетните комплекси  Patriot за сума в размер на $10,5 млрд, съобщава Financial Times, позовавайки се на американските власти.
Варшава е подписала с Вашингтон «меморандума за намерение» да сключи тази «дългоочаквана» сделка, когато американският президент Доналд Тръмп посети полската столица през юни тази година.
Един от чиновниците от Държавния департамент на САЩ е заявил, че системите за ПРО Patriot, създадени за прихващането на ракети и безпилотни самолети, ще дадат на Варшава по-голяма гъвкавост при провеждането на въздушни и ракетни операции заедно със САЩ и другите членове на НАТО, които имат този комплекс.
«Реализирането на усилията в Полша по модернизацията на армията им ни предоставят нови сфери на потенциално сътрудничество между двете страни в областта на отбраната», заявил чиновникът.
Сега сделката за продажбата на системите  Patriot трябва да се одобри от конгреса на САЩ, защото тя се отнася да елитни технологии, пояснява  Financial Times.
По-рано министърът на отбраната на Полша Антони Мачеревич заяви, че, според неговите очаквания, споразумението за тази сделка окончателно ще бъде постигнато в края на тази година.
Както отбелязва изданието, ключовият елемент от източния фланг на НАТО, Полша, е ускорила темповете при модернизацията на своите въоръжени сили, откакто Русия «анексира» Крим през 2014 година.
Тази централноевропейска страна е един от малкото членове на НАТО, които дават 2 % от БВП.
Преди месец Варшава заяви, че към 2030 година планира да увеличи отбранителните си разходи на 2.5 % от БВП.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.ft.com/content/40037e72-cbe4-11e7-ab18-7a9fb7d6163e

Тагове: ; ; ;