Получени са над 60 фалшиви обаждания със съобщения за 50 взривни устройства, заложени по пътя на кортежа на руския президент в Санкт Петербург, съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

В петък руският президент Владимир Путин посети Санкт Петербург и взе участие в културния форум, където се срещна с културни дейци.

«Получени бяха около 60 обаждания, които съобщиха приблизително за 50 взривни устройства, поставени на различни обекти, включително по маршрута на президентския кортеж, както и обекти в близост до местата, които са част от посещенията на президента в Санкт Петербург», — каза Песков.

Службата за сигурност направи всичко възможно в тази ситуация, подчерта той.

Специално е акцентирано върху факта, че ситуацията не е създала ненужен дискомфорт, добави говорителят, отбелязвайки, че обажданията не са засягали графика на държавния глава.

Песков съобщил също, че съобщенията за миниранията са идвали извън границата.

«На този етап не е установено. От друга страна няма съмнения, че рано или късно ще бъде установено, съмнения няма.

Това са телефонни хулигани, телефонни терористи, както искате може да ги наричате.

Рано или късна, разбира се, ще ги намерят», обеща прессекретарят.

Вълна от телефонен тероризъм заля Русия от 11 септември и обхвана 75 региона.

За два месеца от началото на масовите позвънявания е съобщено за заложени бомби в 186 градове, в резултат на това бяха евакуирани над 2.3 милиона човека, от тях над четвърт милион — в Москва.

В нито един от случаите заплахата от взрив не се е потвърдила.

Според оценка на ФСБ, само в Москва вредата от подобни «минирания» е в рамките на 150 милиона рубли.П

По-рано се съобщи, че над 10 000 души са били евакуирани от търговски центрове, жп гари и висши училища в руската столица заради подадени съобщение за заплахи от взривове, съобщиха от службата за извънредни ситуации.

„Евакуирани са хора от 20 обекта – общо са изведени над 10 000 души, броят им се уточнява».

Съобщения за взривни устройства са подадени за търговските центрове „Афимол Сити», „Город», „Щелково», „Метрополис», „Фестивал», „Варшавский», ГУМ, „Кожевники» и други.

Информацията за взривни устройства се проверява на Казанската, Ленинградската и Киевската гара.

Евакуиран е и медицинският университет „Сеченов».

Органите на реда съобщават, че всички сигнали за взривни устройства са постъпили едновременно, а телефонните обаждания продължават.

„Както изглежда, това не е нищо друго, освен телефонен тероризъм, но всички подобни съобщения трябва да се проверят», казаха от службата за извънредни ситуации.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;