Изграждането на газопровода «Турски поток» е геополитически проект, той е и икономически проект, това заяви заместник-помощникът на държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Брайза.

«Считам, че това е геополитически, но и икономически проект», заяви Брайза, който през последните години работи в Истанбул.

Според него, «Турция има много геополитически основания», за да участва в изпълнението на този проект.

«Турското правителство иска да има добри отношения с Русия, а от гледна точка на Анкара този проект ще помогне Русия да стане щастлива», добави експертът.

Американският дипломат е уверен, че  «за Турция това е възможност да се увеличи обемът на доставките на газ, но цената на горивото е достатъчно висока, затова Анкара трябва да диверсифицира източниците си на енергийни ресурси».

Брайза изрази увереност, че «от гледна точка на Русия «Турски поток «ще позволи  да се избегнат плащанията на Украйна за транзита на газ към Европа и така да се спестят милиарди долари.»

Според него, «това показва, че проектът е икономически, въпреки че може да не е най-добрият от търговска гледна точка».

Газопроводът «Турски поток» предвижда изграждането на две линии с капацитет от 15,75 милиарда кубически метра всеки.

Първата линия е предназначена за доставки на газ за турски потребители, планира се тя да бъде въведена през март 2018 г .; втората линия — за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа (с период на въвеждане в експлоатация — 2019 г.).

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;