Във връзки с изявлението на американския генерал Бен Ходжис, че Руско-сръбският хуманитарен център е само маскиране, министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич каза, че това е смешно — да се счита, че центърът представлява опасност, то от това следва Ходжис да се подаде оставката, ако продължи да има такова мнение.

На въпроса да проблема около статуса на хуманитарния център (Сърбия, според думите на много от представителите на ръководството й, се сблъсква с външен натиск, поради плановете си да предостави на Руския център дипломатически статус), Дачич отговори, че решението ще бъде взето, изхождайки от сръбските интереси.

«Не искаме да участваме в игри, в които Сърбия не е предмет на разговора.

Това е сблъсък между големите сили на наша територия», каза министърът.

Коментирайки изявлението на Ходжис, Дачич заяви, че, ако такива оценки дават представителите на голяма армия и на голяма държава, то си струва да се безпокоим за техните способности да дават оценка.

«Генералът трябва да си подаде оставката, ако счита, че центърът е опасен.

Какво е опасно там?

Петима сърби, четирима руснаци и кучето ли?

Това е спешно».

Отговаряйки на въпроса за проблемите в Косово, Дачич отбеляза, че е сигурен, че над Сърбия и в бъдеще ще се оказва натиск с цел тя да се застави да признае независимостта на самопровъзгласената република.

 

 

Тагове: ; ; ;