Руските фейк акунти», които пускали послания на Twitter, са се опитали се да повлияят върху резултата от референдума за отделянето на Обединеното кралство от ЕС, според Sky News.

Каналът обаче признава, че от 22-те милиона съобщения, които се приемат, че са от «руски акаунти», само 400 са свързани с брексит.

Превод на част от предаването:

Изявленията за намесата на Русия, която помогнала на Доналд Тръмп да спечели изборите, бяха чути тази вечер в Обединеното кралство.

Sky News успя да види 400 съобщения в Twitter, които бяха изпратени от фалшиви акаунти, свързани с Русия.

Очевидно те трябва да са повлияли върху резултата от референдума за брексита. Снощи британският премиер в прав текст обвини Москва, че се намесва в изборите, това американският президент се изплаши да направи. Подробности ще ни разкажат нашите кореспонденти.

Том Чешър, кореспондент на Sky News: По този начин се обработват данните за руската намеса по време на британските избори.

ПЪРВО СЪОБЩЕНИЕ В ТУИТЪР: «ЕС внася милиони диваци да заменят европейците. Не позволявайте това да се случи във Великобритания! # Гласувайте за излизане! »

ВТОРО СЪОБЩЕНИЕ В ТУИТЪР: «Всички мюсюлмани във Великобритания се молят да останат в ЕС.».» # Изходът ще бъде бедствие за тях. »

TOM ЧЕШЪР: Тези съобщения бяха изпратени от фалшиви руски интернет акаунти; целта им бе да повлияят на резултата от референдума за оттегляне от ЕС. Това беше открито за пръв път от Sky News. Съобщенията бяха изпратени от 20 потребители, които бяха като обикновени хора.

Всъщност тези акаунти създадоха руска пропагандна единица в Санкт Петербург. И така, какво постигнаха? За да получите отговор на този въпрос, обединихме силите си с този изследовател.

Ин Ин Лу, изследовател в Оксфордския институт за интернет: 400 съобщения на Twitter от общо 22 милиона — това е много, много малка част от онова, което прави «руското влияние», така да се каже, това е малко преувеличено.

Том ЧЕШЪР: Все още ли са руски фалшивите акаунти, които се опитаха да се намесят в референдума за излизане от ЕС?

Ин Ин: Да.

TOM ЧЕШЪР: Работят ли заедно?

ИН ИН ЛУ: Да, има 2700 акаунти, които Twitter е идентифицирал като руски. Те използват много повече имена, отколкото пишат съобщения в Twitter; те също така се позовават на други акаунти, включително един на друг. Те публикуват много повече визуално съдържание от обикновените потребители на социалните мрежи — става дума за снимки и видеоклипове.

Том Чешиър: За да ги четат хората.

Ин Ин: Да, именно, за да ги четат.

Том ЧЕШЪР: Тези операции в сянка стават още по-неясни, тъй като толкова много публикации в Twitter и Facebook са премахнати. Трудно е да се разбере какво точно се е случило, но журналисти и изследователите — както от Оксфорд, така и по света — се опитват да разберат това.

Тези акаунти в Twitter станаха известни само в резултат на разследването за намесата на Русия в Съединените щати. Тук нямаме толкова ясна картина на намесата на Русия в референдума за отделянето от ЕС или на последните общи избори. Разследването върви в три различни посоки — Службата на комисаря по информацията, Парламентарната комисия и Избирателната комисия.
ДАМЯН КОЛИНС, член на Британския парламент: Шокиращо, но не е изненадващо. Сега виждаме по-ясно картината на руското участие в политиката на други страни, включително във Великобритания. Това важи и за референдума за брексита. И това, от което се нуждаем от фирмите, е истинската информация.

TOM ЧЕШЪР: Twitter ни каза следното: «Twitter признава, че чистотата на избирателния процес е неразделна част от здравословната демокрация. Затова продължаваме да подкрепяме официалните разследвания на правителствените агенции за намеса в изборите, ако е необходимо. »

Руското посолство отговори: «Тези изявления не са нови, но те са изградени главно върху безотговорни и неоснователни обвинения срещу Русия».
 
Том Чешиър, Sky News.

В ефир на 15 ноември 2017 г.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;