Решението на Русия да наложи вето на проекта за резолюция за удължаване на мандата на Съвместния механизъм на ООН и ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) за разследване на химически атаки в Сирия показва, че Москва не уважава международните стандарти за поведени по отношение на използването на химически оръжия, се казва в изявление на Белия дом, цитирано от ТАСС.
«Налагайки вето на удължаването на мандата на Съвместния механизъм за разследване Русия изпрати ясен сигнал, че не цени живота на жертвите на нападения с използване на химическо оръжие или не уважава целесъобразните стандарти за международно поведение по отношение на използването на такова оръжие», се казва в изявлението.
За два дни Русия наложи два пъти вето на предложената от САЩ проекторезолюция за удължаване на мандата на Съвместния механизъм за разследване. Предложеният от Москва документ за подобряване на работата на комисията не получи необходимата подкрепа на гласуването в четвъртък.
След като Русия наложи вето на второто предложение, Съветът за сигурност на ООН започна заседания при закрити врати, за да се опита да постигне консенсус, предаде Ройтерс. Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви, че мандатът на Съвместния механизъм за разследване може да бъде удължен само, ако се коригират недостатъците в работата му. Според представителя на Москва през последните две години разследващата комисия само е подпечатвала неоснователни обвинения срещу Сирия.
През идните часове и дни Съветът за сигурност на ООН продължава преговорите за продължаване на работата на Съвместния механизъм за разследване, съобщи постоянният представител на Италия в ООН Себастиано Карди. Срокът на работата на комисията изтича в полунощ по нюйоркско време (5 часа сутринта по Гринуич), БТА

Тагове: ; ; ;