Изследователски самолет на НАСА е задействан в търсенето на изчезналата аржентинска подводница «Сан Хуан», американските военни са готови да се присъединят към търсенето, ако е необходимо, това съобщава сайтът на неправителствената организация «Институт за военноморските сили», позовавайки се на представителя на Южното командване на американската армия.

Както сподели представителят на командването Хосе Руис, модифицираният самолет на НАСА P-3 Orion  е бил изпратен в търсене на изчезналата подводницата на Аржентина от град Ушуая, където той се е намирал за провеждане на изследвания на Антарктика.

Както пояснява порталът ARS Technica, P-3 Orion в миналото е бил използван от американските военни за откриване на подводници,  за самолети, оборудвани с магнитометър, камери с инфрачервени лъчи, както и сензори за измерване на дебелината на леда.

Неговото оборудване, отбелязва изданието, е в състояние да открие подводници, дори и те да са потънали

Според Руиз американската армия поддържа контакт с Държавния департамент и е готова да се присъедини към търсенето в случай на молба от Аржентина.

Както съобщи източник от структурите на Пентагона, службата за подводни спасителни операции към ВМС подготвя екип от специалисти и оборудване, в това число подводен апарат за спасяването на потъналите подводници  Submarine Rescue Diving and Recompression System (SRDRS), базиращи се в Сан Диего.

По-рано президентът на Аржентина Маурисио Макри се съгласи да приеме международна помощ за търсене на изчезналата подводница.

Подводницата «Сан Хуан» прекъсна всякаква връзка със света миналата сряда на път от пристанище Ушуайя към град Мар дел Плата.

Изпратени са самолети и кораби, за да я търсят

Те се намират в район, в който подводницата е фиксирана за последен път.

На борда на «Сан Хуан» има 44-членен екипаж.

Помощ за търсене на подводницата предложиха САЩ, Великобритания и Чили
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;