Съвместният механизъм на ООН и ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) за разследване на химически атаки в Сирия прекрати официално работата си, предаде ТАСС.
Срокът на пълномощията на комисията, която обвини Дамаск, че неведнъж е прибягвал до бойни отровни вещества, изтече в полунощ по нюйоркското време (5 часа по Гринуич тази сутрин), без Съветът за сигурност на ООН не успя да се споразумее за удължаване на мандата й. Стефан Дюжарик, говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, потвърди прекратяването на работата на Съвместния механизъм.
Дискусиите в ООН продължиха до последния момент. Консултациите при закрити врати започнаха веднага след заседанието, на което Русия наложи вето на предложената от Япония резолюция за техническо удължаване на мандата на комисията с 30 дни, припомня ТАСС. Според дипломатически източник са били обсъждани иновативни решения, които биха позволили удължаване на работата на комисията, без да се приема резолюция.
Не е изключено Съветът за сигурност да се събере на заседание, за да възстанови работата на Специалния механизъм за разследване след изтичането на срока на мандата му, отбелязва ТАСС. Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обаче предупреди тази вечер, че Москва няма да допусне удължаването на работата на комисията в сегашния й вид, бта