Пълно разногласие по въпроса за  поправките в Конституцията относно отпадането на срока на давността над сделките по приватизацията по време на прехода, това демонстрираха знакови фигури в БСП на пленума на партията, на който се обсъжда темата като първа точка от дневния ред, съобщава Канал 3.

Социалистите трябва да решат дали подкрепят предложението на ГЕРБ за поправка в Конституцията, на което вече председателката Корнелия Нинова каза «да», но под условие, че темата се разшири и с преглед на концесиите и групировките.

Ръководителят на червения съвет по законодателството Янаки Стоилов направил първия отпор на ГЕРБ.

Юристът Янаки Стоилов прочел своя твърдо отрицателен доклад за промени в Конституцията, които предлага управляващата партия.

Според юриста Стоилов, подобни поправки са в противоречие на европейското право и на принципите на правото изобщо.

Социалисти твърдят, че пленумът на БСП по-вероятно ще отхвърли предложението на ГЕРБ за отпадане давността на приватизационните сделки и за тяхната ревизия.

Твърдо «не» на предложението на ГЕРБ в основния закон се изказаха Георги Гергов и Георги Божинов.

На ГЕРБ нищо няма да подкрепим, отсече обвиняваният за привърженик на идеята за коалиция именно с партията на Бойко Борисов — Георги Гергов.

«Става въпрос за това кой ще държи бухалката – коментира Гергов. — Конституционните промени са нещо скрито».

«Не става въпрос за реваншизъм. Става въпрос за политики и за придърпване чергата към себе си. Всяка една политическа сила това се стреми. Въпросът е, че ние изпуснахме питомното и гоним дивото. Питомното е да бяхме победили на изборите», коментира Гергов.

«Дневният ред на БСП трябва да е свалянето на ГЕРБ с предсрочни избори. Според него, предсрочен вот трябва да има рано напролет.

«Ние загубихме изборите и трябва да направим ясна равносметка и това трябва да се случи днес на този пленум по отношение на организационните въпроси къде бъркаме какво правим и какво трябва да направим — каза Гергов. — Следващият полезен ход на БСП е да предизвикаме избори. Избори да предизвикаме. Това е за хората, не е за БСП“.

«Някои решения се вземат прибързано, а БСП е 125-годишна партия и не може да си пише «историята на коляно», добави Гергов.

Зам.-председателят на БСП Стефан Данаилов е твърдо на обратната позиция — да бъде подкрепен ГЕРБ за приватизацията.

«Аз съм «за», мен ако ме питате. И съм убеден в едно нещо — Корнелия Нинова трябва да подкрепи задължително, защото акцията е срещу нея», заяви Данаилов.

Той ще пледира Нинова да има право да гласува «за», ако пленумът реши, че не трябва да се подкрепят промените, предложени от ГЕРБ.

Стефан Данаилов добави, че вторият глас ще е негов.

«Но аз съм също «за» и нищо чудно да си туря пръстчето и аз — допълни Стефан Данаилов .- Трябва да се разбере цялата тая работа, колко години вече се моткаме?! Може да има някаква уловка».

Тагове: ; ; ;