Жената на Порошенко въвлечена в схема за разграбване на пари за нуждаещи се деца

Жената на Порошенко въвлечена в схема за разграбване на пари за нуждаещи се децаВлиятелното европейско издание «Luxembourg Herald» публикува разследване, в което обвинява жената на президента на Украйна Марина Порошенко в разграбване на средства, предоставени от международна хуманитарна помощ за Украйна от европейските страни за деца-инвалиди.

Това пишат журналистите от укараинското опозиционно издание «Голос Правды».

«Механизмът е достатъчно прост — регистрация на различни благотворителни организации в различни региона на Украйна, а след това събиране на пожертвования, главно от международни благотворителни организации, различни доброволчески организации и отделни лица», се казва в материала.

Авторите на разследването твърдят, че дейността е под патронажа на Марина Порошенко, «която лични контролира паричните средства в тези фондове»

«В същото време Ростислав Павленко, заместник главата на Администрацията на Порошенко, отговаря за привличането на пари в тези отделни поделения на фондовете.

Парите от тези фондове преминават в сметките на търговски компании, включително офшорни компании».

Главният сътрудник от Министерството на правосъдието на Украйна е предоставил на журналистите набор от документи за дейността на благотворителен фонд «Силна Украйна», оглавявана от Александр Василиевич Хоробчук.


   «През 2016 г. Марина Порошенко постоянно участва в благотворителни събития, организирани от благотворителната фондация» Силна Украйна «. Само през 2016 г. «Силна Украйна» участва в многомилионни задачи.

Според главния служител на Министерството на правосъдието на Украйна, след като парите са били откраднати от фонда, «Силна Украйна» е в процес на ликвидация. А Александър Василиевич Хоролмущ е председател на комисията за ликвидация »