Развитието на Русия след трудните 90-те години й позволи да стане равностоен партньор на Китай и Съединените щати, заяви в четвъртък чешкият президент Милош Земан

По-рано източник в офиса на президента на Чешката република заяви, че Земан по покана на президента на Русия Владимир Путин ще посети Русия на официално посещение между 20-24 ноември.

Руският лидер ще приеме колегата си от Чехия на 21 ноември в Сочи, на следващия ден в Москва ще се състои среща между Земан и премиера на Русия Дмитрий Медведев.

Тогава ще се проведе форум с участието на руски предприемачи и такива от Чехия.

По-късно Земан ще посети Екатеринбург, на 23 ноември, където ще се проведе друг руско-чешки бизнес форум.

«В началото на 1990, имаше ситуация на» разпад «.

Не искам да виня за това Борис Елцин или някой друг.

Имаше среща в Беловежската пуща, където след алкохолни изпълнения участниците се съгласили, че на мястото на СССР … ще се създадат независими държави «, заяви Земан по TV Barrandov.

След това, според думите на президента на Чехия, започнал вторият етап от «разпада», а именно провъзгласяването на независимостта от някои региони на Русия.

«За да се предотврати това, за да не се стигне до разпада на всяка от страните, без да се изключва Русия, държавите се нуждаят от лична личност начело.

Доколкото в Русия такава личност се намери, Русия започна постепенно да се изправя, сега тя е в процес на подем, в момента Русия играе равноправна роля като партньор на Китай и САЩ «, каза Земан.

«Що се отнася до Европа като партньор, тук все още важи въпросът, поставен от Хенри Кисиндър:
«А кой е телефонният номер на Европа?

Защото в Европа и до днес все още няма ярка, подчертавам — ярка личност», добави Земан.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;