Група от Демократическата партия внесе резолюция в Конгреса на САЩ «за импийчмънт на президента Доналд Тръмп за особено тежки престъпления и простъпки.»

Текстът на резолюцията в четвъртък, 16 ноември, бе публикуван на сайта на Конгреса.

Група демократи обвиняват Тръмп, че е нарушил няколко члена от Конституцията на САЩ.

Текстът на резолюцията гласи, че Тръмп е получил пари от чужди политици чрез хотел «Тръмп интернешънъл» във Вашингтон.

В резолюцията се отбелязва и фактът, че Тръмп отказва да постави активите си в доверителен фонд, нито пък да подаде данъчните си декларации.

Конгресмените обръщат специално внимание върху така наречените връзки между «Тръмп» и Русия.

Една от причините, посочени за предизвикване на процедурата по импийчмънт,  е «руската интервенция» през 2016 г. в САЩ по време на президентски избори година, в резултат на което уж Доналд Тръмп дошъл на власт.

«Заемайки поста президент на Съединените щати, Доналд Тръмп възпрепятства правосъдието или го затруднява, по  този начин той наруши клетвата, когато положи на поста, а именно — Обещавам вярно да изпълнявам функциите на президент на Съединените щати и да направя всичко по силите си, за да опазя и защитавам конституцията на Съединените щати, а също пристъпи залегналия в Конституцията на САЩ дълг на президент да следи за правилното прилагане на законите «, — се казва в текста на резолюцията.

Отбелязва се, че с действията си Тръмп пречи на процеса на разследване на «руската намеса».

«Доналд Тръмп лично и чрез своите подчинени и агенти се придържа към линията на поведение, чиято цел е да се забавят процесите на разследване и то да се предотврати, както и да се скрие информацията, необходима за Федералното бюро за разследване (ФБР) относно руска намеса в президентските избори в САЩ  през 2016 годишна, включително информацията за евентуалното тайно споразумение между представителите на Русия и членовете на предизборния екип на Тръмп «, се посочва в документа.

Тръмп е обвинен и в нарушаване свободата на медиите. В резолюцията се посочва, че Тръмп по време на срещата си с ръководителя на руското външно министерство Сергей Лавров не е позволил на американските журналисти, а е позволил на руски фотограф да представи събитието.

По-рано бе съобщено, че група от демократите в Камарата на представителите ще се опита да постави началото на процеса на импийчмънт спрямо президента Доналд Тръмп.

През май телевизия  CNN, позовавайки се на източници, публикува статия, в която се посочва, че Белият дом е бил изненадан, че руските власти са позволили на агенцията ТАСС да публикува снимки от срещата между Тръмп и Лавров.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира публикувания от американския канал CNN материал.

News Front

Тагове: ; ; ; ;