Американските въоръжени сили ще прехвърлят в Европа допълнителни части авиация, далекобойни артилерийски оръжия и бронетранспортьори, както и системи за противоракетна отбрана.

Това съобщи началникът на генералния щаб на армията генерал Марк Мили.
Той отбеляза, че американските въоръжени сили трябва да увеличат броя на войските си в Европа.

В същото време военният командир потвърди, че Пентагонът е разтревожен от действията на Русия.

Според него, «сухопътните войски са фундаментално важни», когато става въпрос за американското военно присъствие в Европа.
«Ако говорим за специфични сили и средства, считам, че трябва да говорим за леко повишаване на броя на … тежките земни маневрени сили, на бронираните механизирани сили, защото те са най-подходящи за използване в този вид околна среда, в този вид физическата обстановка.

Освен това, проучват се възможности за прехвърляне в Европа на свързочни части, далекобойна артилерия, допълнителни въздушни сили и евентуално допълнителни системи за противоракетна обрана», добави генералът.

По-рано Директорът на Института за политически и военни анализи Александър Храмчихин отбеляза в руската преса, че Москва се опасява, че системата за ПРО в Източна Европа ще бъде преквалифицирана от отбранителна в настъпателна.

„Напълно е възможно американският комплекс за ПРО да се доразвие и в шахтите на пусковите установки да разположат крилати ракети“, търди Храмчихин.

Пусковите установки за противоракетните Standard SM-3 могат да бъдат използвани за изстрелването на стратегическите крилати ракети „Томахоук“ (Tomahawk).

„Американските ракети-мишени, с които уж се правят изпитания всъщност са ракети-носители със среден обсег, на които просто не са поставени бойни глави. Но американците не си признават за това“, каза експертът.

Caмo в Eвpoпa бaзитe ca cтoтици. B Гepмaния тe ca 179, a в Япoния — 109, пишe caйтът.

Cпopeд Дeйвид Beйн, ĸoйтo e aвтopът нa ĸнигaтa «Ваѕе Nаtіоn: Ноw UЅ Міlіtаrу Ваѕеѕ Аbrоаd Наrm Аmrіса аnd thе Wоrld», пpeз 2015 гoдинa Щaтитe имaт 686 бaзи в 74 дъpжaви.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ;