Посолството на Русия във Великобритания помоли за материали университетите от Британия и САЩ, на които се позовават британските СМИ, обвинявайки руската страна в намеса в ситуацията около брекзита. Това заявиха от посолството на Русия.
«За съжаление, британската преса практически винаги се позовава на непубликувани документи и други източници със закрит характер.
Доколкото в последните от тях, касаещи руско-британските отношения, се правят лъжливи обвинения по адрес на Русия, ние се обърнахме към съответните университети — Единбург и Суонс във Великобритания и Бъркли в САЩ — с молба да ни изпратят изходните материали», се казва в съобщението на посолството.
Дипломатите отбелязват, че изхождат от факта, че «руските специалисти трябва да имат възможност да се запознаят с тяхната методология и да проверят техните изводи».
«Отчитайки антируската кампания, разгърната тук след «банкетната реч» на премиера на Великобритания Тереза Мей, считаме, че по тези документи възникнат много въпроси, ако, разбира се, те не носят секретен характер», добавят от посолството.
Подчертава се, че «руските специалисти трябва да проверят всички твърдени относно «руската намеса в делата на Великобритания», които носят деструктивен характер» в отношенията между двете страни.

 

«Абсолютно не приемаме голословните обвинения, които, между другото, водят до загуба на доверие към Лондон и от страна на чуждестранните партньори», завършват дипломатите.

В понеделник, 13 ноември, премиерът на Великобритания Тереза Мей произнесе ежегодната си реч по външната политика.

Тя подложи на жестока критика Русия, обвинявайки я в намеса в изборите в редица страни и в опит да се подрони международния ред.

В същото време премиерът на Великобритания заяви, че Лондон не желае да се връща към студената война и се надява на взаимодействие с Москва.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че «руската намеса» продължава да представлява сериозна опасност за САЩ и Франция.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;