След «анексията Крим» и действията в «подкрепа на сепаратистите в Донбас», военните анализатори от Запада започнаха да се тревожат, че Русия може да атакува държавите от Прибалтика, пише The National Interest.

Според изводите, цитирани в доклада на Rand Corporation за 2016 г., в случай на нападение, руските сили ще се окажат в покрайнините на столиците на Естония и Латвия в рамките на 60 часа.

Като се има предвид, че САЩ ще трябва да разполагат войските си от три до шест месеца, за да разгърнат достатъчно сили за успешна контра-офанзива, Вашингтон ще има малко възможности за отговор.

Мнозина бяха разтревожени, че руското военно учение «Запад-2017» ще доведе до нападение над държавите от Прибалтика. Маневрите обаче вървяха по план, а руските войски се връщаха на местата за постоянно дислоциране без никакви инциденти.

«Фактът, че Русия не се възползва от отдавна планираната според Запада агресия повдига въпроси: дали Москва действително има агресивни намерения спрямо Прибалтийските държави, пише изданието.

«Като имаме предвид настоящата ситуация и външнополитическите интереси на Русия, Москва няма причина да атакува Балтийския регион, а нейните приоритети в другите региони би трябвало по-силно да тревожат Запада», пише изданието.

Всъщност, единствената причина, поради която Русия може да реши да нападне  балтийските страни, е, ако те изградят сили на НАТО в този регион на такова ниво, че да започнат да представляват заплаха за Москва.

Ето защо САЩ и НАТО трябва да отделят по-малко внимание на Балтийските страни и да се концентрират върху осъзнаването на реалните интереси на Русия, счита списанието.

Анализаторите, които предупреждаваха за вероятна атака на Русия срещу балтийските страни, признаха, че подобен сценарий е малко вероятен. Те обаче настояваха НАТО да увеличи военното си присъствие в региона.

Дори ако Русия не се опита да си възвърне контрола над бившите съветски републики, тя може да започне инвазия, за да отслаби НАТО.

Ако Русия завземе част от балтийските държави и НАТО не им помогне в съответствие с договора, Москва може да унищожи целия алианс. Според анализатори, въпреки малката вероятност от подобно развитие на събитията, последствията от това биха били толкова сериозни, че да оправдаят укрепването на контингента.

Въпреки това, тези аргументи не описват правилно руските интереси и идеологията на външната политика на Москва. Според новия доклад на RAND Corporation ключовите външнополитически интереси на Русия включват защита на страната и «режима», оказвайки влияние върху съседните страни и позиционирането на Руси като велика сила на световната арена.

Според руските анализатори концепцията «близко до границата» включва всички републики от бившия СССР, с изключение на балтийските страни.

Руснаците, уверено е изданието, считат тези държави за чужди и напълно интегрирани в НАТО.

Според изданието, руснаците виждат в лицето на Украйна продължение на Русия или виждат в нейно лице дори «Малорусия».

Украйна играе решаваща роля в концепцията за външна политика и стратегията за национална сигурност, докато балтийските държави изобщо не присъстват в тези документи, подчертава изданието.

Според западното издание, Русия може да не уведоми за намерението си да атакува балтийските държави, но фактът, че руските медии и общественото внимание не са акцентирани върху този регион показва, че Москва няма планове относно Прибалтика.

Русия счита НАТО за заплаха за нейната сигурност, но загрижеността на Москва за това е преди всичко резултат от разширяването на НАТО на изток.

Когато служители на руското министерство на отбраната говорят за заплаха от НАТО, те споменават наличието на военна инфраструктура недалеч от руските граници, западната подкрепа за «цветните революции» и усилията за окончателно интегриране в Грузия и Украйна в алианса.

Освен това, според анализатор колапсът на НАТО ще има изключително дестабилизиращ ефект върху ситуацията и представлява огромна заплаха за сигурността на Русия.

Без НАТО европейските държави могат да започнат кампания за превъоръжаване, а Германия може дори да се опита да създаде ядрени оръжия.

Предвид липсата на интереси на Русия към балтийските държави, САЩ и НАТО според публикацията, трябва да разберат къде са интересите на Москва относно «подкопаване на западната демокрация».

Благодарение на «анексирането на Крим», военното влияние на Русия върху Черно море се увеличи значително, което представлява заплаха за Румъния и България.

«Действията на Русия в Украйна», според списанието, целят да навредят на НАТО и да нарушават плановете на ЕС за интегриране на европейските страни.

Независимо от факта, че липсва намерение от страна на Русия да атакува балтийските страни, това не означава, че НАТО трябва да изтегли войските си от там, убедено е изданието.

Сдържането на Русия трябва да бъде пропорционално на интересите на Русия.

Вече разположени в Прибалтика силите на алианса са напълно достатъчни, за да се убеди Русия в това, че тя не трябва да напада там.

«Но увеличаването на контингента на НАТО в региона може да промени интересите на Русия, особено, ако Москва реши, че тези сили представляват опасност за управляващия режим», подчертава  The National Interest.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://nationalinterest.org/feature/how-nato-could-accidentally-trigger-war-russia-23156

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;