Повече от половината от танковете от типа Leopard 2 на Бундесвера  не са готови за експлоатация, това твърди изданието Фокус.
Както пише в списанието, в момента Германия има 244 танка от този тип, които се обслужват от Бундесвера.

Само 95 от тях обаче са в пълна бойна готовност. 53 са в процес на повторно оборудване, седем са на полигоните за тестване. Редица танкове не могат да бъдат ремонтирани поради липса на резервни части.

Трябва да се постави въпросът —  кой отговаря за тази катастрофа — това попита риторично председателят на комитета по отбрана към Бундестага и член на СДПГ Волфганг Хелмих.

Той отбеляза, че това е въпрос към «ръководството на Министерството на отбраната, което отговаря за сигурността на страната».
През май миналата година германските медии съобщиха, че Бундесверът временно е принуден да откаже закупуването на допълнителни танкове Леопард 2,  поради недостиг на бюджетни средства.

Бюджетът за отбрана на Германия е толкова ограничен, че не може да включва разходите за закупуване на ново оборудване. Тогава беше отбелязано, че средствата не са достатъчни дори да поддържат техническото оборудване в подходящо техническо състояние, предаде РИА Новости.

По-рано се съобщи, че Бундесверът се опасява от «мъстта» на Турция: признаването на геноцида над арменците в Османската империя може да постави под заплаха сътрудничеството между въоръжените сили на двете държави, пише списание Spiegel.

Както отбелязва изданието, в Министерството на отбраната на Германия се опасяват, че Турция «от злоба» може да възпрепятства реализирането на съвместните проекти, а в най-лошия случай дори да ги спре напълно.

Според данни на изданието, министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Ляйен е обсъдила с военното ръководство на страната вероятната реакция на Турция още преди началото на гласуването на резолюцията за признаване на масовото убийство на арменци в Османската империя за геноцид.

«Макар Турция да е партньор на Германия…турците, най-вече президентът Реджеп Ердоган, се счита за капризен и непредсказуем», — пише немското списание.

Става дума за разполагането на немските самолети-разузнавачи «Торнадо»  в турската авиобаза Инджирлик. По рано Шпигел съобщи, че Германия планира да похарчи за строителство на тази нейна база около 65 милиона евро.

Тя е необходима на Германия за дългосрочно противопоставяне на ИД.

Немските самолети-разузнавачи излитат от турската база вече няколко месеца, но официалните преговори по тяхното дислоциране все още продължават. Както отбелязва списанието, преговорният процес върви бавно, новите разногласия не превръщат ситуацията в по-лесна.

Под заплаха е и съвместната операция в Егейско море за борба с незаконната контрабанда на бежанци от Турция в Гърция.

Берлин вложи много време и усилия, за да уговори Анкара за тази мисия.

Понастоящем военните кораби патрулират само в една част на Егейско море. Но понеже именно Германия оглавява тази операция, преговорите по разширяването на мисията могат да станат още по-проблемни.

 В най-лошия случай тази операция може напълно да се провали, отбелязва изданието.
 В четвъртък депутатите от бундестага приеха резолюция, която признава престъплението срещу арменците през 1915 година за геноцид. Допитването на Infratest dimap показва, че 74 % от немците подкрепят решението на бундестага.
 Анкара е възмутена от резолюцията. Ердоган заяви, че тя сериозно ще повлияе на турско-германските отношения, а вице-премиерът на страната Нуман Куртулмуш я нарече «историческа грешка».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;