Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че антитерористичните политики може да имат въздействие върху правата на човека, предаде Франс прес.
В реч пред студенти от Училището за източни и африкански изследвания в Лондон Гутериш каза, че «без една солидна основа в областта на правата на човека, антитерористичните политики може да бъдат използвани по неподходящ начин».
«Антитерористичните политики може да ни направят по-малко сигурни, като подкопаят доброто управление и правовата държава», каза той. «Тероризмът е в основата си едно отричане и унищожаване на човешките права. Борбата с тероризма няма да успее никога, ако следва същото това отричане и същото унищожаване», допълни Гутериш.
«За жалост политиките за борба с тероризма могат да бъдат използвани и са използвани за потискане на мирни демонстрации и на легитимни опозиционни движения, за заглушаването на идеологическите дебати, за взимането на прицел и хвърлянето в затвора на правозащитници», заяви Гутериш, без да посочва конкретно някоя страна.
«Мнозинството от онези които извършват терористични актове, идват от страни, в които правата на човека са нарушавани. И тези нарушения понякога са елементът, който отприщва тероризма», каза той.
Гутериш отправи предупреждение към медиите при тяхното отразяване на терористични атаки.
«В някои страни повечето от терористичните планове и атентати са извършвани от крайнодесни групи. Но медиите се фокусират повече върху атаките, извършени от имигранти и от членове на етническите и религиозните малцинства», каза той. Гутериш препоръча на медиите «да избягват да вършат работата на терористите, като диаболизират и стигматизират някои групи, БТА

Тагове: ; ; ;