За България е много важно да види дали ще успее да се договори с Турция и Русия за пренос на газ през наша територия. Това коментира ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба от 2002 до 2012 г. пред Фокус“.

Според него, с идеята си за газов хъб премиерът Борисов показва осъзнаването на българските политици, че без участието на Русия такъв център едва ли би могъл да се осъществи.

„Аз мисля, че в най-чувствителните точки на взаимоотношения в този триъгълник Русия – Турция – България ние трябва да сме много внимателни, да поддържаме добри политически и икономически отношения и с двете държави.

С другите от рода на Азербайджан и Иран ние имаме исторически добри и коректни отношения и най-важно е да имаме добре премерена и балансирана външна политика“, посочи ген. Кирчо Киров.

Като аргумент той допълни, че има още един аспект на енергийните отношения между Русия, Турция, Азербайджан и Иран, според който Русия много успешно е намерила своето място в разработката на петролните залежи в района на Иракски Кюрдистан.

Ген. Кирчо Киров добави, че Иран е много заинтересован от транслиране на газа от своите находища към Европа.

«От години интерес е заявен от страна на Азербайджан, а Турция има интерес да бъде транслираща през своята територия на огромните енергийни потоци от въглеводороди».

Тагове: ; ; ; ; ;