Какво стои зад агресивното поведение на Корнелия Нинова, защо тя потърси и получи подкрепа отново на ДПС, какво кроят двете партии коментира ексклузивно за ПИК проф. Божидар Димитров, който следи отблизо политическите процеси и ги оценява с острата мисъл на историк.

 — Г-н Димитров, как ще коментирате скандалите в парламента от последните дни? Как ще остане в историята това Народно събрание с толкова противоборства и какво стана причина ДПС и БСП отново да разкрият публично отколешното си обединение, в което дори управляваха доста дълго по време на прехода, каква е новата завера между тях?

—  Избраната власт при демокрация се сваля само с избори. Те не могат да свикат парламентарни избори, а и имаме законно избраната само преди няколко месеца власт. Те не могат да направят нови избори със законни механизми поради недостиг на депутати.

Двете партии нямат достатъчно гласове, за да успеят при вот на недоверие и предварително е ясно какво ще се случи и затова се опитват с всякакви други маймунджулъци, за да клатят лодката, но според мен няма да успеят дори в това. Могат да напуснат парламента, но няма как с това да сменят властта. Нито пък да предизвикат някакво недоволство у хората.

— Имат ли въобще мотиви за това?

— Не, хората са доволни, защото страната се развива много добре. Безработица няма, ръстът на БВП е 4%, заплатите се увеличават. За какво да излизат хората на улицата? Това е причината БСП и ДПС да опитват по друг начин.

— Как ще коментирате действията им, не саботират ли държавата?

— Мен най-много ме разсмя вътрешно твърдението, че сега тръгват по провинцията да обясняват на хората какво става и какво трябвало да стане. Е, как мислят, че ще ги разберат избирателите им? При положение, че БСП подкрепяйки своя депутат проф. Иво Христов явно смятат, че 80 на сто от тях са дебили. На дебил трудно можеш да обясниш нещо… Така, че явно трябва да разчитат само на тези 20%, които не са дебили, но с толкова малко хора на БСП и ДПС ще им е трудно да направят нещо в политиката.

— Смятате ли, че показните им прегръдки в парламента по какви ли не теми в крайна сметка напълно разобличиха мита, че ДПС подкрепя ГЕРБ, след като се вижда, че всъщност е в комплот с БСП, а това бе една от основните опорни точки до скоро на лявата опозиция?

— Обвиненията към една или друга партия за съюз с ДПС са традиционни обвинения. Дали ДПС наистина тайно подкрепя определено управления с личи по това дали има хора във властта от техните среди. А в момента такива случаи няма. Хора и фирми, свързани с ДПС, които разпределят и усвояват порции, ги няма във властта.

А иначе ДПС е партия на властта, която съществува само, за да точи пари от държавния бюджет към частни джобове. И други партии го правят, но не е това основната им цел, докато при тях е 100%. Затова е повече от смешно, че те ще се борят с корупцията.

Даже няма нужда да споменавам депутати от ДПС и да ги уточнявам, които уж са народни избраници, но живеят и гравитират извън България. И точно те ще се борят срещу корупцията?! Това е все едно водача на кърджалиите да се бори с кърджалийството.

— Смятате ли, че тази превъзбуда на Корнелия Нинова се дължи на проблемите й като лидер в БСП, на финансовата криза, до която докара партията, както и страхът от ревизията на приватизацията, в която тя е участвала с доста съмнителни действия? За това ли търси отново отчаяно подкрепата на ДПС?

— Когато търсим мотивите за маймунджулъците на Корнелия Нинова няма как да не посочим като един от тях яростната й вътрешно партийна битка, която води – тя е за оцеляване, а не за някаква идея.

Просто не я искат.

Освен това е трудно да оцелява срещу хора, които имат стотици милиони левове зад гърба си. Тя също има своите постижения зад гърба си, но не в такъв размер, какъвто нейните вътрешни опоненти, като Овчаров или Гергов да речем. Затова трябва да се прави на лява партийка, при това много упорито.

Но за обикновените партийни хора, които в БСП са вече над 60 години, не изглежда добре, както и за младите, които търсят политика на съвместно управление, както в Германия и други страни. Тази безумна конфронтация на Нинова е характерна по-скоро за началото на прехода.

В момента младите и на средна възраст хора в БСП смятат, че трябва да се търси друга модерна политика на консенсус.

А лично аз трябва да кажа, че се притеснявам за нейното здраве. Очите й изглеждат все по-безумни, когато говори, главата и кичурите, които тръска, стават все по-нервни, движенията й невротични.

Да го дава по-спокойно, защото в крайна сметка човек трябва да мисли за здравето си преди всичко.

Знам го от собствен опит.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;