Какво са новите обединени военни сили на ЕС?

Това не е алтернатива на НАТО, това е надстройка на НАТО «, заяви за телевизия Русия 1 Сергей Судаков, кореспондент на Академията за военни науки.

«Идеята е проста — да изградим военна структура, за да можем бързо да прехвърлим военно оборудване на границите на Руската федерация».

Както беше съобщено от ТАСС по-рано повече от 20 страни — членки на Европейския съюз по време на церемония подписаха писмо от името на Съвета на ЕС и ръководителя на дипломацията Федерика Могерини, с което се съгласяват да се присъединят към новата програма за постоянно структурирано сътрудничество в областта на сигурността и отбраната (постоянното структурирано сътрудничество — Pesco ).

Сред подписалите се съседи на Русия са балтийските държави и Полша.

— Ти подписаха това, което преди година изглеждаше невъзможно да се постигне, — каза Могерини патетично.

Между другото, противно на това, което пише френското издание Фигаро, германският министър на отбраната фон дер Лайен каза след церемонията, че първата стъпка е била да се създаде обща армия. Тя обаче подчерта, че новата структура се създава само «в допълнение» към НАТО.

Ръководителят на немско-руския форум Александър Рар каза, че западноевропейците са били под «ужасен натиск» от страна на президента на Съединените щати Доналд Тръмп, който изисква да се отделят повече средства за отбрана.

Европейците се съгласили да харчат повече, но решили сами да решават за какво и как.

«В тази връзка се появиха малки конфликти с Америка, но САЩ няма да позволят създаването на конкурентна структура на НАТО», заяви Александър Рар.

Той е сигурен, че в столиците на стара Европа мечтаят не за собствената си армия, а собствената мощна нова полиция.

«За европейците е архиважно да създават милитаризирани полицейски структури, които да пазят външните граници на ЕС — но не от Русия или от някои армии, а предимно от бежанци,- обясни Рар.

Според него в Париж и Берлин разбират, че през следващите няколко години притокът на мигранти от Африка ще остане огромен, така че Европа ще трябва да се защитава.

«В Европа няма координация за борба с ислямския терор. Песко трябва да допринесе точно за създаването на общ център за борба с тероризма: обмен на данни, координиране на работата на разузнавателните служби «, обясни експертът.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;