Бруно Кал, шеф на Федералната разузнавателна служба на Германия

Западът изглежда сериозно реши да се съсредоточи върху принципа на «лошото / доброто ченге» в изграждането на отношения с Русия.

Тази стратегия бе демонстрирана дори тези дни от двама висши представители на европейския елит.

Първо, от британския премиер Тереза ​​Мей, която обвини Руско нито повече, нито по-малко в подкопаване на световния ред.

Заявявайки при това, че Лондон се нуждае от продуктивни отношения с Москва, а не от нова студена война и вечна конфронтация.

Второ, във Фонда Ханс Зайдел в Мюнхен в същия дух той говори Бруно Кал, ръководител на германската Федерална разузнавателна служба (BND), цитиран от  германското издание на Süddeutsche Zeitung..

Според шефа на германското разузнаване няма причина да считаме, че отношенията между Запада и Русия ще се подобрят при президента Владимир Путин.

Но защо?

Кал не дава отговор. Но ако следваме хода на мисълта му, можем да сами да направим извода си.

Оказва се, че по време на последните руско-беларуски маневри «Запад-2017» от неговия отдел научили, че Русия е успяла да проведе «поразителна» модернизация на въоръжените си сили. И сега, според ръководителя на германското разузнаване, тя — Русия — се опитва да си възвърне водещата роля на европейския континент.

После последваха фалшивите твърдения, че Москва се опитвала да «отслаби Европейския съюз, да изтласка Съединените щати и преди всичко да забие клин между тях».

Като цяло «Русия за нас не е партньор в европейска сигурност, а по-скоро потенциална заплаха» и «неудобен съсед», заяви Кал.

Но най-неочаквано: той призова западните държави да бъдат готови да реагират на «потенциалната заплаха» от страна на руската страна, като посочи необходимостта от поддържане на «близки връзки» с Русия.

Как живеят на Запад в този постоянен страх от заплахата, която те сами изобретиха?

Това явно е някакъв мазохизъм …

И защо изведнъж Русия стана неудобна?

Тези и други въпроси бяха адресирани до президента на Московския център за изследване на публичното право, известния политолог Айдар Куртов:

— В изявлението на представителя на германското разузнаване няма нищо странно. Първо, в момента са налице сложни преговори за създаването на коалиционно правителство в Германия. Подобни изявления могат да бъдат свързани с опитите на консервативните кръгове в Германия, така да се каже, да се циментира коалицията при благоприятни за тях условия.

Що се отнася до същността на изявлението, изобщо не виждам нищо странно в намерението на Русия да играе водеща роля в Европа.

Къде тук е престъплението?

Какво е престъпно в това, че Русия модернизира въоръжените си сили?

Цялата история на Русия показва, че винаги сме се защитавали — както от Запада, така и от Изтока.

Нима не е нормално Русия да има модерни въоръжени сили, имайки предвид огромната дължина на руските граници?

Модерни военни самолети, ракетни оръжия — кое тук не е нормално?!

В случай на форсмажорни обстоятелства, в случай на атака срещу нашата страна, ние наистина можем да отблъснем агресията.

В това, че се опитваме да играем водеща роля на европейския континент, също няма нищо необичайно.

Историческата съдба на Русия е такава, че тя е играла подобна роля в продължение на няколко века. Една от ключовете роли, при това.

Русия не може просто да слезе от  историческата арена и да се гмурне в нищото.

Мисля, че в нито едно от тези неща Русия не може да бъде упрекната.

Съединените щати вече публикуваха своя бюджет, в който разходите за въоръжение, включително частта, предназначена за разполагане в Европа, рязко нарастват.

Това нормално ли е от гледна точка на германското разузнаване или не?

Излиза, че това е нормално.

Защото когато Русия се опитва да защити своите граница — това за всички е «агресия».

А когато обкръжават Русия с военни бази на НАТО, това, както се оказва, е «сдържане»…

Стига вече с този цинизъм!

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;