15 ноември 2017- Нюз Фронт.

Днес, 15 ноември се състоя среща между президентите на Русия и Армения Владимир Путин и Серж Саркисян.

Двамата държавни глави обсъдиха взаимодействието между страните си, в политически и  икономически аспект, въпросите от сферата за сигурност и хуманитарното сътрудничество, съобщи прес-службата на Кремъл.

 

 

 

» Уважаеми Серж Азатович! Уважаеми приятели, колеги! Изключително се радваме да ви видим в Москва.

Бих искал да отбележа, че нашите екипи работят напрегнато над реализацията на нашите договорености, които бяха постигнати в хода на Вашия визит в Русия през март тази година.

И тази работа дава положителни резултати.

А какво остава да кажа за нашето взаимодействие в сферата на политическите контакти, в сферата на сигурността, и в икономиката.

Миналата година започна да се наблюдава ръст, през тази година този ръст се увеличи с една трета, което безусловно ни радва. Бих искал тази тенденция да се запази и в бъдеще.

Този път пристигнахте във връзка с началото на Дните на култура на Армения в Русия. Много се радваме, че и в това направление ефективно си сътрудничим. Сега заедно с Вас ще посетим Третяковската галерия, ще разгледаме изложбата, и още едно събитие, което се предвижда.

 

 

 

Руският държавен глава изрази благодарност към президента на Армения за усилията по организацията на изложбата в Москва, посветена на откриването на Дните на арменската култура в Русия, където бяха представени картини на художника Мартирос Сариян.

В Третяковската галерия бяха изложени 29 живописни произведения, отнасящи се към периода на 1910, голяма част от тях са рисувани по време и след пътешествията на художника в страните от Близкия Изток.

 

 

Третяковската галерия за първи съвместно с Музея на Мартирос Сариян в Ереван и Националната галерия на Армения широко демонстрира колекцията си от ранния период на творчество на художника. Представените на изложбата платна отразяват най-яркия период на творчество на майстора.

 

 

 

 

» Русия и Армения са обединени от наистина съюзнически отношения. Нашите страни искрено се стремят към укрепването на взаимоизгодно сътрудничество и всестранно патньорско стратегическо взаимодействие.

 

Сбилижават ни общата многовековна история, духовното родство, искреният интерес към традициите и обичаите ни. Човешките, дружеки, семейни възли, които са завързани преди много векове, и се предават от поколение на поколение.

 

И не случайно винаги сме отделяли специално внимание за развитието на хуманитарното сътрудничество, поддържането на тесни контакти в областта на културата, образованието, изкуството.

 

Дните на култура на Армения в Русия е още една възможност за гражданите на Русия да се запознаят с нови измерения на културно-историческото наследство на древния народ на Армения.», — каза Владимир Путин по време на тържественото приветствие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;