Латвийският военен експерт, главният редактор на военно-историческото списание «Балтфор» Юрий Мелконов, счита, че няма да се създаде военна структура на ЕС и въобще няма какво да се обсъжда въпросът.

В историята на ЕС много пъти беше поставян въпросът за собствената ни армия, но никога не се стигна до логичен край, спомня си Мелконов.

«Това са чисто бюрократични фантазии на най-високия официален елит на Европа.

Никога европейските държави не са били интегрирани до такава степен, че да имат обща армия.

Дори обединяването на две или три страни е трудно да си представим.

Това е утопия.

Тя, разбира се, изглежда добре дипломатически и организационно. Можете да се срещнете и да отпуснете средства, на пръв поглед изглежда така, продължава експертът.

Това е триумфът на европейската бюрокрация», каза Мелконов по повод създаването на обща европейска въоръжена сила, който документ вчера бе подписан от страните от ЕС.

«Едно е да искаш да се измъкнеш от диктовката на САЩ, друго е да се измъкнеш.  Днес НАТО се финансиран на 70% от Съединените щати. Няма независими европейски пари там.

Можете да мислите за армия, но кой ще я издържа?

Това изисква колосални средства.

Само САЩ могат да си позволят да държат играчка като НАТО.

Според его, Балтийските страни няма да позволят на Берлин и Париж да доведат до съвършенство своята мечта за армия, която да конкурира с НАТО.

Балтийските държави и поляците няма да искат да живеят в ЕС, където тяхната сигурност зависи повече от Германия и Франция, отколкото от Америка. Те искат по-голямо присъствие на Америка «, посочи той.

Именно поради такива разногласия политологът припомня, че досега концепцията за обща европейска армия остава на хартия.

Експертът твърди, че Полша и балтийските страни ще се превърнат в диригентите на американските интереси на «Песко». —

Това е троянски кон. Те се присъединиха към ЕС, за да получи пари от ЕС и в същото време да живеят под американски капачката «- казва специалистът, като припомня, че след началото на конфликта на Запада срещу Русия» маските паднаха. — и всичко това стана пределно ясно».

Въпреки това той не изключва, че Pesco е създаден и като възможен резерв в случай на разпадането на НАТО поради някакви сътресения и бедствия през следващите десет години.

От военна гледна точка Франция и Германия остават най-силните в Европейския съюз (без да броим Великобритания). Така че в Бундесвера има 180 000 военнослужещи, в резерв — 145 хил. души. Броят на бойното наземно оборудване е 6481 единици. Френската армия има малко повече от 200 000 военни, в резервата — 195 000 души. Броят на бойното наземно оборудване — 7888 автомобили.

Струва си да се припомни, че Западът вече имаше свой военен съюз.

През 1948 г. бъдещите членове на НАТО, но без САЩ и Канада, сключиха Западноевропейския съюз (ЗЕС), за да се защитят срещу «червената заплаха».

Това беше първият опит да се създадат обединени въоръжени сили в Европа.

Но година по-късно имаше НАТО и необходимостта от ЗЕС изчезна.

Вярно е, че този съюз съществуваше на хартия до 2011 г., когато беше прекратен, прехвърляйки правомощията си на Европейския съюз.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;