Анализът на инцидентите с американските кораби «Фицджералд» и «Джон Маккейн», чийто действия са установени до секунда, показва, че всички моряци и офицери са се държали като хора с изключени мисловни процеси.

Въпреки това, да се твърди, че виновните на бедствието са напълно луди хора, не си заслужава, защото не отговоря на истината.

Докладът за сблъсъка на «Фицджералд» посочва, че лицето, което отговаря за безопасното плаване — офицер с чин младши лейтенант, не е посмял да се събудя капитана, както изискват обстоятелствата, и второ, не е познавал елементарните правила на морско управление.

Вместо да забави движението на кораба и да обърне надясно, офицерът бил уверен, че огромният контейнеровоз ще се измъкне бързо от пътя на кораба му.

Същата ситуация е повторена с кораба «Джон С. Маккейн».

Действията на двата руля били подложени на специален контрол, защото всъщност те могат да бъдат класифицирани като саботаж с цел причиняване на максимални щети на военно-морските сили на САЩ.

Оказва се, че, където подобни неща се случват постоянно, редовно се е губила връзката между мостика и «информационния център за бойни операции», който е длъжен да контролира служителите  и при грешки да поема контрола.

Освен това докладът повдига въпроси относно конфигурацията на оборудването, особено радарите…

Офицерите и рулевите са затрупани с работа около попълването на напълно ненужни данни, а в критични ситуации не могат да се съсредоточат върху основното събитие.

В този контекст, оборудването, дисплеите, автоматичната система за идентификация на корабите «Фицджералд» и «Джон Маккейн» показват лоши резултати.

По-лоши  дори и от оборудването на средни търговски плавателни съдове.

Всичко това също е от доклада на американските адмирали.

Като цяло, трагедията «Фицджералд» е включена в списъка на катастрофи на Военноморските сили на САЩ като най-глупавата история по повод изключително ниското ниво на професионална компетентност.

Изглежда, че действието на филма «От глупав по-глупав» се е случило на този есминец.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;