Говорителят на «Ню Йорк Таймс» Даниел Роудс заяви, че в публикациите си изданието се придържа към «последователна политика» при показването на спорни територии и обозначаването на Крим като такава не  означава приемане на позицията на Русия за статута на полуострова.

По-рано в статията си Ню Йорк Таймс отбеляза на картата Крим като «спорна територия» и я защрихова с еднакъв цвят с Русия, границата на полуостров с Украйна бе отбелязана с пунктирани линии.

New York Times е ежедневник, втори по тираж в САЩ след Wall Street Journal, едно от най-влиятелните издания в света.

NYT  е получил над 100 награди «Пулицър» — повече от всеки друг вестник в света.

Министерството на външните работи на Украйна в тази връзка изрази опасенията си, ведомството обяви намерението си да се свърже с Ню Йорк Таймс, за да бъде коригиран материалът.

Представителят на вестника заяви, че Ню Йорк Таймс «се придържа към по-последователен подход по отношение на области, които са спорни», защото те винаги са «чувствителен въпрос».

«Ние вярваме, че картата и нашата статия  даде ясно и точно описание на ситуацията в Крим», — отбелязват от NYT.

«Що се отнася до картата, Крим е ясно обозначен като спорна територия, а съдържанието на материала по никакъв начин не демонстрира приемане на руската позиция, ако състоянието и бъдещето на региона не бяха спорни, не бихме писали по този въпрос»,  — добави представител на вестника.

Крим стана руски след референдума през март 2014, в който 96,77% от избирателите на Република Крим и  95,6% от гражданите в Севастопол гласуваха за влизане в Руската федерация. Кримските власти проведоха референдум след държавния преврат преврат в Украйна през февруари 2014 г.
Украйна все още смята Крим за своя собствена, но временно окупирана територия.
Руските лидери многократно заявяват, че кримският народ гласува демократично, в пълно съответствие с международното право и Хартата на ООН, за да се присъедини отново с Русия.

Според президента на Руската федерация Владимир Путин, въпросът за Крим «е окончателно затворен.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;