Ръководителят на Международния комитет към Съвета на федерациите на Русия Константин Косачов счита, че рано или късно срещата между лидерите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп ще се състои, Русия многократно е потвърдила желанието си да преговаря, но «тангото се танцува от двама».

«Рано или късно, така считам, тази среща ще се състои, защото от руско-американските отношения и от взаимодействието ни зависи  твърде много в международните отношения. Сигурен съм, че Русия го разбира това абсолютно отчетливо и многократно го е потвърждавала.

Сигурен съм, че ще го потвърждава и в бъдеще, че Русия е готова за такива срещи «, каза Косачев пред репортери в четвъртък.

Според сенатора, в позицията на Русия по този въпрос няма никакво съмнение, «разбирайки самата логика на руската външна политика».

— Но тангото се танцува от двама — каза той философски.

В рамките на срещата на върха по време на АТИС във Виетнам президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Доналд Тръмп не успяха да проведат реална двустранна среща, въпреки че няколко пъти обмениха думи.

По време на пресконференция на президента на Руската федерация Владимир Путин отбеляза, че общо погледнато, всичко, което са искали, е било обсъдено, но не са намерили възможност екипите на президентите, а и самите те да седнат и да поговорят по целия набор от отношения.

На свой ред американският лидер Доналд Тръмп заяви в събота вечерта, че очаква да проведе среща с руския си колега за КНДР в бъдеще.

В понеделник помощникът на руския президент Юрий Ушаков заяви, че възможността за нова среща между лидерите на Русия и САЩ все още не се обсъжда, многостранни формати, на които държавите глави могат да се окажат заедно в близките седмици не са планирани.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;