Сръбският президент Александър Вучич се срещна в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Коммерсант.

В околностите на Белград стартираха съвместни военни учения между американската и сръбската армии. Така Белград пробва да неутрализира опасенията, че политиката му клони към Москва.

Според западни дипломатически източници, основни теми на преговорите между Вучич и шефа на НАТО Столтенберг са били сътрудничеството между Сърбия и НАТО, ситуацията в региона и отношенията между Белград и Москва.

Макар ръководството на Сърбия официално да провъзгласи политика на военен неутралитет и да уверява, че страната няма намерение да влиза в НАТО, нейните отношения със Северноатлантическия алианс достигнаха сериозно високо ниво.

Сърбия не само че предостави на военните на НАТО дипломатически статут на своя територия и правото на практически свободно придвижване, но и постоянно  провежда военни учения с военни части на Северноатлантическия алинс.

Според експерти, за последните шест години Сърбия е участвала в 50 учения с военнослужещи на страни от НАТО, което е пет пъти повече, отколкото маневрите с руски военни, анализира изданието.

Тагове: ; ; ;