Членовете на Европейския парламент се опитват да окажат натиск върху властите на Кипър и да ги принудят да се откажат от сътрудничество с Москва по повод разследването на делото срещу един от инициаторите на делото на Магнитски Уилям Браудър.

Членовете на ЕП изпратиха писмо до ръководството на островната държава, в което изразяват «загрижеността» си по повод ситуацията и заплашват с «последствия». Адвокатката Наталия Веселницкая, която ръководи собствено разследване на Браудър, е уверена, че бившият ръководител на Hermitage Capital» е ударил европейските полици.

Защо Западът се опитва да попречи на руското правосъдие?

 

На 29 октомври се съобщи, че 17 члена на Европейския парламент са написали писмо до президента на Кипър Никос Анастасиадис. В него депутатите изразяват загриженост, че «правителството на Кипър активно съдейства на руското правителство в нарушаването на човешките права, в подпомагане на политически мотивирани преследвания, което е в противовес на Европейската конвенция.»

    «Кипър активно помага на руското правителство в политически мотивирани съдебни дела срещу Браудър — основният човек, който се бори за възстановяване на справедливостта относно Магнитски» — твърдят депутатите.

«Поведението на Кипър —ще има последици, които далеч ще надхвърлят този случай», се казва в документа.

Уилям Браудър обвинява руските правозащитни органи за смъртта на бившия одитор на Hermitage Capital, Сергей Магнитски. Той бе арестуван през 2008 г. по обвинения в създаване на схеми за укриване на данъци. След 11 месеца почина в затвора от сърдечна недостатъчност. Според самия Браудър Магницки бил открил корупция в руския елит и смъртта му била политическо убийство.

Русия от своя страна разследва дейността на Hermitage Capital през 1990 г. и началото на 2000 г., включително и по отношение на използването от страна на кипърските офшорни компании за теглене на пари от Русия.

Точно относно сътрудничеството между правоохранителните органи на двете страни застават европейските депутати.

«Откривам ръката на осъдения от руския съд мошеник», — коментира адвокат Наталия Веселницкая, която води свое собствено разследване срещу Браудър.

Според нея основателят на «Ермитаж Капитал» е подтикнал европейските депутати към това действие.

«Познавайки методите на работата на Браудър, не виждам нищо изненадващо. Той се страхува от руското разследване, което има доказателства за неговите финансови престъпления, както и на факта, че цялата версия на Браудър около убийството на Сергей Магнитский е пълна измислица. Затова Браудър е готов за каквито и да са провокативни действия «, казва Веселницкия.

През септември, Уилям Браудер подаде молба в съда в Никозия за спешна забрана за предоставяне на материали на Русия, които могат да касаят неговата дейност.

Според  Наталия Веселинская, целта на бритенаца е да постигне съдебно решение, което да определя делото срещу него като политически мотивирано.

«Така главата на транснационалната престъпна група може да избегне наказателна присъда», добави Веселницская.

През 2013 г. Тверският съд в Москва Уилям Браудър, който ръководи от 1990 г. и началото на 2000 г., Hermitage Capital, виновен за укриване на данъци в големи размери (522 милиона рубли). Той е осъден задочно на девет години затвор.

През септември 2017 г. Тверският съд в Москва започна друго наказателно дело, което включваше Браудър и Черкасов, — по отношение целенасочен фалит на компанията ООО «Дальняя степь», , която работи в периода 1998-2006, и измъкването на акции «Газпром». Според разследването щетите възлизат на 3,5 милиарда рубли.

Разследването твърди, че към 2006 г. ООО «Дальняя степь» е продало своите акции на  «Газпром», а парите (около 2,8 милиарда рубли) са насочени към кипърската офшорка Cerasus Investment Ltd, Apricus Investment Ltd, и ООО «Оазис М». За това, че руските власти «са получили голям обем от документи от Кипър», заяви 1 юни 2017 в интервю за НТВ руският главен прокурор Юрий Чайка. Точно от това, според Чайка, Браудър се страхува най-много.

    «Изборът на страната, според мен, повлиян от факта, че цялата мрежа от офшорни фирми на престъпната група, водена от Браудър, се намира в Кипър», — казва Наталия Веселницкая.

Според нея, опитът да се окаже натиск върху правителството на Кипър чрез Европейския парламент — «е двоен гамбит на криминализирани съюз между Браудър и адвокатите му: намеса в хода на разследването и намеса в правосъдието».

През 2016 г., след като двете компании Браудър Кипър бяха подложени на обиски, депутат от парламента в Холандия Питър Омтзихт изпрати жалба до MONEYVAL (комитет по разследване на финансови престъпления към Съвета на Европа), в който се посочва, че тези действия са политически мотивирани.

«Тогава това не сработи. Надявам се, че няма да сработи и сега «, — казва Наталия Веселницкая.

Натиск върху Кипър оказва и правителството на Великобритания. Както съобщава «Таймс» на 25 октомври 2017 г., Лондон обмисля възможността да наложи ограничителни мерки срещу Кипър по повод сътрудничеството на Никозия с Москва по делото «Браудър».

Кипър уж «нарушава правилата за борба с прането на пари», твърди изданието.

Въпросът може да бъде повдигнат от Великобритания на общоевропейско равнище през декември 2017 г.

«Великобритания, която има значителна тежест в банковия сектор може да окаже влияние върху Кипър, чиято икономика е силно зависима от чуждестранните офшорни финанси», — каза заместник-директорът на Института за стратегически изследвания и прогнози Никита Данюк.

На 10 октомври 2017 г. руското външно министерство заяви, че прокуратурата на Кипър е спряла сътрудничеството си с Русия по отношение разследването срещу Уилям Браудър. На руската делегация й е било отказано разрешение да проведе следствени действия.

«Имаме сериозни съмнения относно законността на това решение, както по отношение на Браудър, така и по отношение, че решението е взето самостоятелно от Кипър», се казва в съобщението на руското външно министерство.

«Ако видим, че Кипър откликва на политически интереси и стане жертва на директивите, изпратени от Брюксел, то тогава за какво придвижване въобще можем да говорим», каза Данък.

Механизмът на натиск

Експерти посочват, че делото Магнитски, което бе лансирано от Браудър, е очевиден инструмент на политически натиск върху Русия.

«Случаят Браудър е политически инструмент, но не от руската страна», каза Никита Данюк. — Доказателство, че Браудър е престъпник, замесен в няколко скандала, включително пране на пари, може да хвърли светлина върху факта, че Законът на Магнитски, приет в САЩ с активното лобиране на Браудър, е инструмент за политически натиск върху Русия «.

«Опитите на нашите западни колеги да забавят разследването показват нежеланието им да хвърлят светлина върху действителните дейности на този персонаж», каза експертът.

Приетият през 2012 г. в САЩ Закон Магнитски направи възможно въвеждането на лични санкции срещу руски граждани, за които се предполага, че са свързани със смъртта на Сергей Магнитски.

Това «е първият опит да се окаже финансов и икономически натиск върху Русия», заяви Данюк.

От 17-те членове на Европейския парламент, които са подписали писмото до президента на Кипър с искане да се откаже правна помощ на Русия, 12 са в т.нар списък на Сорос — от Фондация»Отворено общество», те фигурират като «надеждни партньори на Европейския парламент».

Те са членове на парламентарната група на социалистите Ана Гомес, Пиер Антонио, Хуан Фернандо Лопес, говорителят на фракцията «Европейски консерватори и реформисти» Моника Маковей, от либералите Майт Пагазауртундуа Руис, Петрас Австрявичус и Фредрик Федерли, «зелените» Ребека Хармс и Джудит Саргентини, а също представители на Европейската народна партия Кристофър Фелнер, Ларс Адактуссон и Гунар Хокмарк.

Сред подписалите са и бивш министър на външните работи на Полша и Латвия — Анна Фотига и Сандра Калниете — известни в «борбата срещу руското влияние» в Европа.

«Докато всички останали европейски страни, Интерпол (края на октомври отказа за пети път да обяви Браудър за издирваните по искане на Москва) и Съвета на Европа разглежда делото срещу Браудър като политически мотивирано, вашата страна заема противоположната позиция,» — обвиняват евродепутатите Кипър.

Става дума за резолюцията на ПАСЕ, приета през 2014 г., която препоръчва на страните — членки на организацията да приемат закони, подобни на акта на Магнитски.

Нулеви доказателства

Според Веселницкая, източник на резолюцията е холандският депутат Петър Омтзихт през 2016 г., който се опитал да спре разследването по отношение на офшорните компании в Кипър на Уилям Браудър. Инициативата на Омтзихта била разработена от швейцарския депутат Андреас Грос, той изготвил доклад по случая Магнитски, въз основа на които е приета анти-руската резолюция на ПАСЕ.

Въпреки това, през май 2017 Върховният съд на САЩ в хода на делото на  Prevezon Holdings признава доклада на Грос за некомпетентен и предубедени.

«След като прочетох доклада, имам разбирането, че в доклада липсва достоверност,» — казва на 3 май 2017 по време на заседание на Окръжния съд в Ню Йорк съдия Уилям Поули.

«Докладът е пълен със свидетелски показания на хора, които симпатизират на Магнитски и Браудър. Известно е, че повече от един човек от компанията Hermitage Capital са получили парично обезщетение и са им дадени указания относно разследването на събитията, свързани с Магнитски»- каза съдията.

«Особено тревожен е фактът, че автор на доклада, Андреас Грос, отказва да се яви да даде показания по настоящото дело, като посочва като причина, че това било унижение. Оказва се, че той не може да се яви в съда и да защити констатациите и заключенията, съдържащи се в доклада му, това негово решение само намалява надеждността и точността на информацията от доклада му «, — се посочва в решението на съда.

Припомняме, че след четири години съдебно дело срещу компанията, която властите на САЩ обвиняват в пране на пари на основание акта Магнитски, делото бе прекратено през май 2017 в резултат на споразумение, защото прокуратурата не успяла да представи доказателства за вината на Prevezon Holdings.

News Front

Тагове: ; ; ;