Франция е обезпокоена от опита на Иран да стане хегемон в Близкия изток, заяви днес ръководителят на френската дипломация Жан-Ив Льо Дриан, предаде Франс прес.
На съвместна пресконференция в Рияд със саудитския си колега Адел ал Джубейр Льо Дриан каза, че двамата са обсъдили ролята на Иран и различните сфери, в които действията на тази страна будят тревога. Той даде за примери «намесите на Иран в регионалните кризи» и програмата за разработване на балистични ракети.
Льо Дриан изрази «огромно задоволство» от поражението на групировката «Ислямска държава» в Сирия и Ирак. «Печелим войната и сега трябва да се подготвим да не изгубим мира», заяви министърът, който е на 24-часово посещение в Саудитска Арабия, основна тема на която е съдбата на подалия оставка премиер на Ливан Саад Харири.
«Харири е тук по собствено желание и може да си тръгне, когато пожелае», каза на пресконференцията саудитският външен министър, отхвърляйки изказванията на ливански държавници, че премиерът е държан в Саудитска Арабия против волята му. «Не можем да го задържим, тези твърдения са лъжа», добави Джубейр.
На 4 ноември Харири обяви в Рияд, за всеобща изненада, че подава оставка и обвини Иран и неговия съюзник Хизбула, че се месят във вътрешните работи на Ливан. Той каза също,  че се страхува за живота си.
След две седмици на противоречиви информации дали е свободен или задържан, президентът на Ливан Мишел Аун заяви, че Рияд държи премиера като заложник, бТА

Тагове: ; ; ;