Европейската преса бурно обсъжда дългоочакваното създаване в Европа на собствения й отбранителен инструмент — прототипът на пан-евнропейска армия, т.нар. Pesco.

Как ще повлияе подобна структура на отношенията между ЕС и САЩ?

Дали съюзниците от НАТО ще консолидират още повече европейската армия или Европа ще получи възможност да се грижи за сигурността си без Вашингтон?

Печатът на Германия и Франция във вторник широко обсъжда създаването на Песко, прототипът на европейската армия.

Споразумението беше подписано от болшинството от страните от ЕС.

Официално програмата трябва да стартира до края на годината от Съвета на Европейския съюз.

«Европа иска да се отърве от САЩ по въпросите на отбраната» — така се нарича материалът във френското издание Фигаро.

Не става дума за създаване на европейска армия или за замяна на колективна сигурност под егидата на НАТО.

Но това е първата стъпка към независима европейска отбрана с проекти за общо имущество, с общи военни средства и  евентуално за съвместно разполагане на войски.

Пред лицето на Русия Източна Европа продължава да дава предпочитанията си на Северноатлантическия алианс, независимо от това, което провокира американският чадър, пише вестникът.

Той припомня, че Еманюел Mакрон веднага след избирането си за президент на Франция е обещал, че  след 10 години Европа ще има «обща военна сила,  общ бюджет за отбрана и обща доктрина за действие».

Германският Tagesspiegel приветства появата на Песко.

«ЕС е под огромен натиск по отношение политиката на сигурност. От гледна точка на геополитиката на Русия и политиката  на Тръмп, т.е. от практическа гледна точка.

Страните са принудени да се спасяват и, както показват проучванията, сътрудничеството във военната сфера ще спести милиарди «, се казва в статията.

В допълнение, участниците се опитват да избегнат усещането, че Песко е един вид декларация за независимост от САЩ и НАТО.

Спомнете си, че членовете на «Песко» вече могат да претендират за парите на Европейския фонд за отбрана. Макар сумите да са малки — 25 млн. Евро, разпределени за тази година, то след 2020 г. те обещават да се  увеличат до 5,5 милиарда евро годишно, което ще реши проблеми около разработването на най-новите военни технологии.

Преди това на идеята за Песко се противопостави силно  Обединеното кралство, но с Брексит Великобритания загуби правото си на глас, а останалите страни решиха да се възползват от това.

Смятало се, че британците са потушавали тази идея по молба на американците.

Но един от руските експерт изложи идеята, че американците не само не са срещу Pesco, но, напротив, те са за  тази идея, включително и защото, реализирайки това, европейците ще се самолишат от възможността да напуснат НАТО.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;