«В продължение на няколко години Русия провежда политика на агресивна намеса в живота на страните-членки на Източния блок. Ясно е, че Москва иска да разшири влиянието си и да отслаби западното влияние там. Но защо в това участват страните-бивши жертви на Русия?» — пита Борис Кандоки в немския вестник Die Welt.

«Има един момент, който показва колко добре е развита» историческа амнезия в Унгария,» — пише авторът на статията, позовавайки се на думите на Петър Крек, унгарски директор на аналитичния център «Политически капитал.»

Анализаторът обръща внимание на «мистериозното споразумение между Унгария и Русия за обмен на държавни тайни», отбелязвайки, че «това е най-добрият пример, за да се демонстрира колко силно е влиянието, което Русия възобновява в страните от Източния блок.»

«Фактът, че държава-член на НАТО признава за легален обмена на държавни тайни  с Москва, доведе НАТО до пълно объркване,» — казва Петър Крек.

Съответно, правителството Виктор Орбан вече няколко години има ниско доверие, особено от страна на американците «, макар при този министър-председател Унгария да обмисля военно сътрудничество със Съединените щати в области, в които унгарците имат какво да предложат на американците», отбелязва Борис Kалноки.

Колкото и да е парадоксално, унгарците подкрепят Америка, дори когато е

«необходимо да се отблъсне Русия — например във военните учения в балтийските държави».

И все пак, Унгария е една от страните «, които щедро предоставят на Русия възможността да  увеличи сферата на влиянието си», — подчертава журналистът.

Както съобщава вестникът, нарастващото влияние на Русия в Източна Европа тревожи и ЕС.

Брюксел е загрижен за «голямата игра на руския президент Владимир Путин на Балканите и в бившия източен блок.»

Авторът казва: «Относително ясно е какво мотивира Русия. Путин иска да разшири своята власт над Европа, като в същото време отслабва Европейския съюз и НАТО, така той иска

политическо завръщане в страните, които някога са били под военното влияние на Москва».

«Бившите «жертви»» на руската политика послушно отварят вратата на Путин» — продължава авторът.

Журналистът е сигурен: «Отговорът на този въпрос до голяма степен е свързан с парите и корупцията».

«Най-верен васал на Русия на Балканите е Сърбия, която иска да се присъедини към ЕС, но не иска да «постави на картата добрите си отношения с Москва и финансова подкрепа от страна на Русия.»

Такива «танци върху тънък лед» няма да приближат Сърбия по-близо до присъединяването й към ЕС, уверен е журналистът.

Според автора на статията, опитът да се прикрие участието в организирането на преврата в Черна гора показа, че «Русия малко може да изплаши чрез реализирането на своите интереси в региона.»

Според автора, Русия няма шанс в Полша и балтийските държави, там «има толкова страх от Москва, че е малко вероятно Кремъл да
разшири влиянието си.

«Чехия, Словакия и Унгария са затворили очите си за своите  страхове от миналото, опитват се да печелят пари, заедно с Русия», — завършва журналистът.

По този начин унгарският

министър-председател Виктор Орбан , опитвайки се да получи максимална икономическа изгода от сътрудничеството с Русия, провокира окончателно скъсване на отношенията със Съединените щати.»

«При цялото недоумение около доброволното сближаване на жертвите със своя бивш агресор, безспорен е идеологическия афинитет между двете страни» — отбелязва авторът в заключение. — Полша, Унгария, Чехия и Словакия понякога се чувстват по-близо до Москва, отколкото до Брюксел, който се отдалечава от националните им идеи, например относно  разпределянето на квотите за бежанци.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.welt.de/politik/ausland/article170564091/Warum-die-Osteuropaeer-den-Russen-die-Tuer-oeffnen.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;