Модернизиранията «Белият лебед» вече е «супербомбардировач». Така нарича руския самолет Ту-160М2 Дейв Маджумдар за американското издание  The National Interest.
Публикацията му се позовава на изявления на специализиралият в Русия научен сътрудник към Центъра за военно-морски анализ Майкъл Кофман.
Повод за това са съобщенията, че първият обновен ракетеносец ще се вдигне в небето през февруари следващата година.
Самолетите се представиха отлично по време на сирийската кампания под формата на стартова платформа за крилатите ракети Х-101, чийто диапазон, както се предполага, е от 4.5 хиляди до 50 хиляди километра, пише Маджумдар.
Маджумдар отбелязва, че работата по модернизацията на «Белия лебед» вероятно върви изпреварващо. Доколкото по-рано се говореше, че новата машина ще полети към края на 2018 година. Така или иначе, пише експертът, програмата на Ту-160М2 е основна задача за руските стратегически бомбардировачи.
Обновеният «Бял лебед» ще запази практически старите си характеристики, но ще получи нов двигател НК-32-02.
Наред със закупуването на 50 нови ракетоносци, които са в разпореждане на Военно-космическите сили на РФ, 16-е самолети Ту-160 вероятно ще бъдат модифицирани на база на версията М2.
Общият брой модернизирани бомбардировачи са напълно достатъчни за стратегическите сили на Русия.

ВКС на РФ, за разлика от военно-въздушните сили на САЩ, не предполагат самолетите им да проникват във въздушното пространство на противника, за да поразят целите му.

Вместо това Ту-160М2, който развива скорост над 2 Маха, пуска крилати ракети в действие.
Затова и стелтс-технологиите при  «Блекджек» не се считат за особено важни.
Експертите завършват, че едно от главните преимущества на високотехнологичния бомбардировач е това, че той фактически е ядреното предупреждение на Русия.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;