Президентската администрация в Русия не смята за голям проблем грешката при публикуването на кадри от военна операция, допусната вчера от министерството на отбраната. Това заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщи ТАСС.
«Грешки се случват и няма нищо страшно, ако се коригират своевременно», каза той. «Не бих преувеличавал значението» на тази грешка, добави Песков. Министерството вече информира, че виновникът е наказан, допълни прессекретарят на руския президент.
Вчера руското отбранително ведомство заяви, че е установило случаи, в които международната коалиция, оглавявана от САЩ, е подкрепяла терористи от групировката «Ислямска държава». Авиация на коалицията се опитала например да създава пречки на руските самолети в района на Абу Кемал, за да осигури на джихадистите безопасно изтегляне от района.
Министерството разпространи за доказателство и снимки, но потребители на социалните мрежи забелязаха, че някои от тях напомнят кадри от видеоигра, а други — записи от стара операция на иракски военни срещу джихадисти. Руското министерство свали снимките от интернет, после публикува други вместо тях и съобщи, че проверява цивилния служител, «погрешно прикачил фотоматериала».
Пентагонът отхвърля обвиненията. Според негов говорител, цитиран в «Комерсант», става дума за «пореден епизод от кампанията за злепоставяне, изопачаване и отвличане на вниманието, чиято цел е дискредитиране на САЩ и на успешната борба, водена от коалицията срещу ИД в Сирия», бТА

Тагове: ; ; ; ; ; ;