Когато САЩ не успяха да предотвратят нападението на терористите в Ню Йорк през 2001 година, американският конгрес повече от два пъти увеличи бюджета на разузнавателните служби и им предостави безпрецедентни пълномощия, пише  The New Yorker.

В тези години в околностите на Вашингтон като гъби растяха нови сгради, в които започна да се разполага персонал от над хиляда човека.  Именно тогава Агенцията за национална сигурност на САЩ получи разрешение да събира и пази интернет-кореспонденцията и данните от мобилните телефони на милиони американци.

ФБР получи правото да пази банковите данни и телефонните разговори без разрешение на съда, а ЦРУ отвори извън граница тайните затвори, където се подлагаха на издевателства хора, заподозрени в тероризъм, дори полицейските служби по места получиха в свое разпореждане армейско оръжие, бронирани машини и устройства за следене на мобилни телефони, изброява авторът на статията.

Всички тези мерки, продължава авторът, бяха въведени в името на националната сигурност на страната — но през миналата година нарасналите учреждения така и не успяха да ни защитят, дори поне да предупредят американските граждани за най-дръзката тайна операция на Русия по отношение на САЩ от момента на края на студената война».

Данните за дезинформационната кампания на Москва се появиха едва в началото на 2017 година, т .е. след като тя се намеси в президентските избори през 2016 година — но представените пред публиката доказателства бяха толкова неубедителни, че много дори се съмняваха, верни ли са въобще сведенията за руската намеса, констатира авторът.

Вероятно не е възможно да се разбере напълно, променила ли е изборите руската намеса, но тя определено бе успешна, защото разду политическите разногласия в САЩ и подрони доверието в резултатите от гласуването», твърди авторът.

Руската операция не бе извършена без предупреждение в един тих есенен ден, тя се реализира дълго — шест месеца чрез акаунти на американци в социалните мрежи, пише изданието.

При това руските лидери намекнаха за подобни планове преди няколко години, а самата кампания не беше необичайна, напълно се вписваше в типичната тактика на Москва, щателно документир

ан от европейските правителства, изследователи и журналисти още по времето на информационните операции на Кремъл в Естония през 2007 г, в Грузия през 2008 г., в Украйна през 2014 година и в подготвящия се референдум за брекзита във Великобритания през 2016 г., подчертава авторът.

Петя  Паликрушева

Източник: https://www.newyorker.com/news/news-desk/russias-election-meddling-is-another-american-intelligence-failure

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;