В началото на ноември 2017 г. група адмирали от Военноморските сили на САЩ, водени от командира на комбинираните военноморските сили на САЩ Джон Ричардсън дадоха пресконференция.

Става въпрос за резултатите от разследванията на двете трагични събития, включващи бойните кораби Фицджералд (DDG 62) и Джон Маккейн (DDG 56), които се случиха това лято.

Спомнете си, тогава бяха убити 17 моряци, а разходите за ремонт надхвърлиха 500 милиона долара.

Веднага след инцидентите бяха освободени 10 висши офицери от 7-и американски флот, както и всички офицери на двата разрушителя.

От доклада за резултатите от разследването става ясно, че инцидентите, които са неприятни за американците, са преди всичко свързани с човешкия фактор, въпреки че се отбелязват и технически проблеми.

По принцип двете катастрофи са болезнена рана в армията на Съединените щати.

Китайските медии вече нарекоха Седми флот на САЩ «хартиеният тигър». Тази оценка е изключително болезнена в Пентагона, тъй като намалява китайския праг на страх от «великата Америка».

Когато на 21 юни 2017 г. разрушителят на САЩ «Фицджералд» се сблъска с контейнеровоза ACX Crystal, плаващ под флага на Филипините, разбити са всички електронни устройства, включително навигацията и авиониката.

За изненадата на китайците, на борда на американския кораб няма нито един специалист, който да може да реанимира оборудването и да рестартира софтуера.

«SOS» се предава през мобилен телефон, което предизвика много иронични вицове сред хората от КНР.

«Представете си филма на ужасите на Фицджералд, когато мобилната връзка също затихнала.»

— Мамо, обади се на Пентагона, кажи им, че всичко тук се е разпаднало.

Ху Бо, професор от Изследователския институт по океански изследвания от Пекинския университет, заяви, че моряците и служителите от 7-ми Американски флот днес приличат на «диви и нищо неразбиращи коне.»

Хората са изтощени от безкрайните учения, мироопазващи операции и специални мисии.

Вашингтонските началници в отговор на нарастващото геополитическото напрежение около ядрения проблем на КНДР и кризата в Южнокитайско море дават твърде много придирчиви поръчки.

Адмиралите и политици се надяват да изплашат всички, включително китайците и руснаците.

 

Бившият капитан на ескадрения миноносец «Балкли» (DDG 84), а сега експерт в Института Хъдсън за военноморски кораби Брайън Макграт, коментирайки заключенията и предложенията на Комисията за разследване отбелязва, че административният опит за повишаване на бойната готовност в лицето на нарастващите оперативни ангажименти няма да спаси флота от повтаряне на грешките.

Всъщност това означава, че експлоатацията на американските военни сили е ограничена по възможностите си.

В мирно време.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;