Косовското правителство вижда сериозен риск от връщането на бойците от ИДИЛ от Ирак и Сирия в региона.. Властите наричат този фактор една от основните заплахи за националната сигурност, според новия стратегически документ.

В документа «Национална стратегия за борба с тероризма и план за действие в периода 2018-2022», който бе публикуван на интернет страницата на правителството на Косово, се казва, че потенциалните заплахи включват «Атаки на членове на терористичната организация чрез други терористи в чужбина, неактивни клетки, както и -» симпатизанти и привърженици «, които не могат да бъдат изключени от поредицата рискове, защото могат да бъдат привлечени към радикални действия чрез пропаганда и насилствени действия.

В Стратегията на правителството, изготвена от Министерството на вътрешните работи, се казва, че формата на радикален ислям е била внесена в Косово от неправителствени организации от Близкия Изток след войната със Сърбия през 1998-1999.

В доклада се твърди, че има «публични призиви за терористични атаки в Косово и в региона», а тероризмът в доклада се нарича «една от най-големите заплахи за националната сигурност».

Населението на Косово в 90% се състои от мюсюлмани, но те имат светски мироглед.

В миналото там нямаше ислямисти и терористични атаки, с изключение на епизода, когато девет жители на Косово бяха обвинени в подготовка на терористичен акт по време на футболния мач между Албания и Израел.

Прокуратурата заяви, че някои от тях са били в контакт с Лаврим Мухахери, виден член на «Ислямска държава» и самопровъзгласил се  за»Командир на албанците в Сирия и Ирак», от който получавали заповед да атакуват.

Съобщава се, че Мухахери е бил убит в Сирия през този месец.

Припомняме, че около 300 жители на Косово заминават за Сирия и Ирак през 2012 г., за да се борят в редиците на ИДИЛ за създаването на ислямски халифат.

От тях около 70 души са убити, но много, включително жени и деца, все още се считат за намиращи се в зоната на конфликт, въпреки експулсирането на терористи от почти всички селища, които те контролираха.

News Front

 

Тагове: ;