По време на срещата с турския си колега Реджеп Ердоган в Сочи руският президент Владимир Путин оцени положително тази роля, която Анкара изигра в сирийската криза, пише  Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

«Нашата съвместна работа с Турция и Иран като страни-гаранти на астанинския процес продължава да носи конкретни резултати», заяви главата на Кремъл. — Нивото на насилие се занижи, създават се благоприятни условия за междусирийския диалог под егидата на ООН».

На срещата Путин и Ердоган обсъдиха възможността окончателно да бъдат свалени санкциите, приети след инцидента с руския бомбардировач, а също визовите ограничения за гражданите на Турция.

Лидерите на двете страни говориха и за реализирането на проекта АЕЦ «Акую», в който участва руския концерн «Росатом».

Главата на Кремъл подчерта важността на съвместното изявление на САЩ и Русия за Сирия, в което се говори за необходимостта от пълното унищожаване на ИДИЛ и запазване суверенитета на страната.

Съответният документ Москва и Вашингтон подписаха по време на срещата на АТИС, отбелязва изданието.

В навечерието на срещата Путин и Ердоган разкритикуваха това споразумение, но все пак признаха неговата важност.

Турция повече не може да играе самостоятелна роля в региона, защото Кремъл и Белият дом си сътрудничат помежду си, пояснява Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
Американците оказват натиск върху Ердоган, обвинявайки го в корупция.
Намесвайки се в ситуацията в Сирия, Русия успя да спре действията на Анкара, а също териториалното разширение на Турция, защото първоначално тя имаше претенции към северните територии на страната.
Ердоган се опита да обвърже тази инициатива с идеите за възраждането на Османската империя.
Но намесата на руснаците наруши плановете му, продължава изданието.
Наред с военните действия Путин и външният министър Сергей Лавров заложиха на дипломацията и икономическото сътрудничество, за да не допуснат изостряне на конфликта.
По такъв начин те успяха да отклонят Турция от първоначалния й курс и значително да намалят амбициите й.
 Русия никога открито не е подкрепяла кюрдските въстаници в Сирия, тя е за териториалната цялост на страната, което е и в интерес на Анкара и Дамаск.
Турските власти се опасяват, че разделянето на Сирия може да доведе до възникване на кюрдска държава и дестабилизация на ситуацията на границата.
Петя Паликрушева за News Front

Източник: https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/11/14/putin-beendet-erdogans-grossmacht-plaene-syrien/

Тагове: ; ;