Испанските власти обвиняват руснаците в това, че те с помощта на  Twitter, Facebook и сайтове са се опитали да повлияят върху изхода от референдума за независимост на Каталуния, пише Daily Express.
По време на министерската среща в Брюксел министърът на отбраната на страната Мария Долорес де Костедал заяви че главно тези действия са произлизали от руска територия
«Тези частни или публични групи се опитват да повлияят върху ситуацията и да създадат в Европа нестабилност», цитира изданието думите й.
Тя специално отбеляза, че дейността в социалните мрежи, за които говори, произлиза от руска територия, но това съвсем не означава, че е замесено руското правителство — такава връзка те не са открили.
Освен Русия, частично подобна активност произлиза от територии на други страни извън пределите на ЕС.
Разследването по този въпрос се води в момента, увери тя.
Изявлението бе подкрепено от министъра на отбраната, а и от министъра на външните работи на Испания Алфонсо Дастис, който отбеляза, че Мадрид има доказателства.
Според него, Испания е фиксирала фейкови страници в социалните мрежи, следите на половината от тях водели към Русия и още 30 % — към Венецуела.
Тези страници трябвало да засилят сепаратистките настроения на каталунците.
Той отбеляза, че вече е повдигал въпроса, обвинявайки Кремъл.
Отделно Мадрид обвинява за дестабилизация Джулиан Асанж и WikiLeaks.
Лидерите на Каталуния на свой ред рязко опровергаха подобно изявления.
Членът на Европарламента от Каталуния Рамон Тремоза увери, че в референдума няма никаква роля на Русия.
«Тези, които казват, че Русия е помогнала на Каталуния, самите те помагаха на руския флот, независимо от бойкота на ЕС», написа той в Туитър.
Както припомня Daily Express, на референдума със значително болшинство гласове победи идеята за независима Каталуния, но гласуващите бяха само 43 %.
Москва нееднократно опровергава тези обвинения, че се е опитвала да повлияе върху гласуването. Кремъл обвинява Запада в опити да бъде дискредитирана Русия.
Петя Паликрушева
Източник: http://www.express.co.uk/news/world/879168/Spain-Catalonia-crisis-Russia-Mariano-Rajoy-Alfonso-Dastis-Carles-Puigdemont

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;