Британският генерал в оставка Ричард Барънс заяви, че въоръжените сили на страната не са в състояние да издържат на такива заплахи като Русия и «ислямска държава», съобщава Sky News. Според Барънс, Лондон твърде много намалява разходите си за отбрана, което не може да не засегне нивото на бойна готовност на военнослужещите.

Великобритания не е в състояние да се защитава срещу врагове като Русия

Британският генерал в оставка Ричард Барънс заяви, че въоръжените сили на страната не са в състояние да издържат на такива заплахи като Русия и «ислямска държава», съобщава Sky News. Според Барънс, Лондон твърде много намалява разходите си за отбрана, което не може да не засегне нивото на бойна готовност на военнослужещите.

Наскоро пенсионираният британски генерал предупреди, че въоръжените сили не са в състояние да изпълняват своите бойни мисии. Защитата на Великобритания се приближава до пълния си колапс.

Това бе съобщено на комисията за сигурност от генерал Сър Ричард Барънс, той предупреди, че Великобритания не е в състояние да се защитава срещу врагове като Русия.

Кореспондентът на Sky News Алистър Бункал:

АЛИСТЕР БУНКАЛ, кореспондент на Sky News: Да, наистина трудна среща. Ще ви обясня кой е генерал Сар Ричър Барънс. Той се оттегли от британските сили миналата година. Генералът има актуална информация, което прави думите му още по-значими. Преди да замине, той е бил командир на въоръжените сили на Обединеното кралство. Той наблюдаваше състоянието на трите части: наземни, морски и въздушни сили. Служил е в Северна Ирландия, в Косово, Ирак, Афганистан. С една дума, генералът има много опит.

Той каза пред комисията по отбраната за предстоящата проверка на националната сигурност, чиито резултати ще бъдат публикувани в началото на следващата година. Смята се, че това ще доведе до още по-голямо намаляване на разходите за Въоръжените сили на Великобритания.

По-конкретно, вероятно хиляда войници от Кралските морски пехотинци ще загубят работата си, редица кораби от Кралския флот и ще бъдат отстранени от службата. …

Ричард Берон, бивш командир на Обединените въоръжени сили на Великобритания: Хората, които работят в областта на отбраната, винаги трябва да се движат напред. Те никога не признават — нито публично, нито пред себе си, нито пред враговете си, нито пред съюзниците — че са пречупени.

Но когато те летят, плува  или са в сухопътните сили…погледнете техните оръжия, софтуер, вижте липсата на обучение, те осъзнават, че те не са в състояние да изпълняват бойните си мисии…

АЛИСТЕР БУНКАЛ: Контекстът за тези изявления за проверка състоянието на националната сигурност е нарастващата заплаха от «ислямска държава», както и от Русия.

Генерал попита дали Обединеното кралство има волята да се предпази от нападение.

Ричард Берон: Нашата страна, очевидно, е изправена пред екзистенциални заплахи от различни видове: ИГ, която, ако той има възможност, ще намери оръжия за масово унищожение и ще го използва срещу Обединеното кралство; за щастие такава перспектива беше напълно елиминирана до момента.

Всеки ден сме принудени да се изправяме пред Русия, както каза вчера премиерът. Има опасност и от страната на Северна Корея, която през следващата година и половина ще може да инсталира ядрена бойна глава на междуконтинентална балистична ракета, способна да лети до Лондон. Ние не сме в състояние да решим такъв проблем.

АЛИСТЕР БУНКАЛ: Сигурен съм, че тези думи не са лицеприятни за Министерството на отбраната. Въпреки това, генерал сър Ричард Баронс, без съмнение се надява, че думите му ще бъдат чути от новия министър на отбраната Кевин Уилямсън.

Твърденията на генерал Барон са ясно предупреждение: Британските въоръжени сили, които и без това така силно са  затегнали коланите си, че ако бъде  съкратен бюджетът още повече, това би поставило под въпрос националната сигурност.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

Тагове: