Украинският проект за резолюция за ситуацията в областта на правата на човека в Крим бе внесен в Генералната асамблея на ООН. Документът, който  включва редица препоръки към руската страна, бе приет на 14 ноември от Третия комитет на ООН по социални, хуманитарни и културни въпроси.

Очаква се, че проектът за резолюция ще бъде разгледан на пленарно заседание на 72-а сесия на Генералната асамблея.

Здание редакции газеты New York Times в Нью-Йорке. Архивное фото
Болшинството европейски страни и САЩ гласуваха за документа.
Против гласуваха Русия, Китай, Индия, Сърбия, Армения, Куба, Иран, Казахстан, Киргизия, Узбекистан, Беларус и някои други страни.
 
Проектът за резолюция
 Документът на Украйна се нарича «Положение в областта на правата на човека в Автономна Република Крим и град Севастопол», негови съавтори са около 40 страни, в това число  Великобритания, Германия, Латвия, Литва, Полша, САЩ, Финландия, Франция и Естония.
Проектът за резолюция «осъжда нарушенията, погазването правата на човека и дискриминационните мерки по отношение жителите на временно окупирания Крим».
Житель ДНР с флагом
Документът призовава руската страна към изпълнението на 12 препоръки, в частност, да вземе мерки, за да може «незабавно да се сложи край на всички нарушения на правата на човека по отношение жителите на Крим…относно нечовешко или унижаващо достойнството видове общуване».
Проектът за резолюция призовава Русия да обезпечи достъпност на образованието на украински и кримско-татарски езици и да отмени решението за обявяването на Меджлиса на кримско-татарския народ» като екстремистка организация.
Освен това, в документа има призив за «безпрепятствен достъп да международни мисии за наблюдение над правата на човека и правозащитни НПО в Крим».
Позиция на страните
На заседанието на комитета говори замглавата на украинското МВнР Сергей Кислица, който заяви, че ситуацията на полуострова «продължава да се влошава и хората живеят в страх, че ги наричат екстремисти, терористи или украински шпиони и заплашват да ги хвърлят в затвора».
Той нарече документа «дипломатичен, политически и законен механизъм, чрез който Украйна ще обезпечи изпълнение на своите задължения».
По-рано постоянният представител на Украйна към ООН Владимир Елченко заяви, че проектът за резолюция за Крим може да приближи «завръщането» на полуострова към Киев.
Форум друзей Крыма в Ялте. 6 ноября 2017
На свой ред представителят на руската мисия към ООН разкритикува позицията на украинските власти.
Според него, Украйна се стреми да реши свои политически цели с помощта на този проект за резолюция.

«Главната цел е очевидна  — става дума не за грижа за правата на човека, а за едно от цялата поредица отчаяни усилия на Украйна да се опита по какъвто и да е начин да промени статуса на Крим», заяви той.

Той отбеляза, че авторите на документа описват ситуацията на полуострова като някаква въоръжен конфликт.
«Нима това не се прави, за да се пробва създаването на псевдоюридическо оправдание за военни провокации и авантюри?
Тези, които подкрепят дадения проект, поощряват подобни крайно опасна фантазии на Киев и споделят отговорността за вероятните им последствия», подчерта руският дипломат.
Кримските власти подложиха документа на критика.
Вицепремиерът на полуострова Дмитрий Полонский заяви, че всички претенции, касаещи обучението на украински и кримско-татарски езици нямат никакви основания, защото родителите на учениците имат право само да избират език без наличие на каквато и да било дискриминация.
Вид на побережье Черного моря. Крым. Архивное фото
Депутатът от Държавната дума Наталия Поклонская нарече проектът абсурден, споделяйки, че в Крим не се нарушават правата на човека за разлика от Украйна, където подобни нарушения се случват както в Киев, така и в други градове.
Крим се присъедини към Русия в резултат на референдум, проведен след държавния преврат в Украйна.
За присъединяването към Русия гласуваха 96.7 % от избирателите в Крим и 95.6% в Севастопол.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;